V Itálii staví katedrálu z živých stromů

Na severu Itálie dokončují stavbu nové katedrály. Od těch tradičních se ale výrazně liší – není z kamene nebo mramoru, tvořená je pouze stromy.

Kmeny stromů, například kaštanů nebo borovic, do tvarů katedrály formuje přibližně stovka speciálních dřevěných pilířů. Sloužit budou dvě desetiletí, pak odpadnou a stromy už svůj tvar poté udrží samy.

„Je to symbol čekání. Ne přechodné doby, ale permanentního času,“ vystihl projekt Emanuele Montibeller, umělecký ředitel Arte Sella, které projekt realizuje. 

Návrhy pocházejí z dílny italského zesnulého umělce Giuliana Mauriho. Svou první katedrálu vytvořil před šestnácti lety ve Val di Sella, druhou v Bergamu v roce 2009. Než ji stihl ale dokončit, zemřel.

V Itálii vzniká stromová katedrála (zdroj: ČT24)

Až těsně před smrtí se svěřil rodině, že by obdobnou katedrálou chtěl vzdát poctu i svému rodnému městu – Lodi. „Nakreslil na noviny tvary stavby i s rozměry. Řekli jsme si, že by bylo dobré udělat to, co on sám považoval před smrtí za správné,“ podotkl umělcův syn Maurou Mauri.  

Stromovou katedrálu v Lodi se rodina chystá představit veřejnosti už na podzim, aby si ji lidé mohli užít ještě v podzimních barvách.