Tragédie za bulvárními titulky. Film se vrací ke kauze Amandy Knoxové

Společnost Netflix na konci září nabídne intimní zpověď Amandy Knoxové. Američanka byla vloni zproštěna obžaloby v případu vraždy britské studentky Meredith Kercherové. Kauza se vlekla přes sedm let. Autoři dokumentu, který měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, se ptají, jak mediální mašinerie ovlivňuje pravdu.

Tělo Kercherové bylo nalezeno v listopadu 2007 v italské Perugii v bytě, kde bydlela spolu s Knoxovou. Kercherová ležela v ložnici polonahá s podříznutým hrdlem a čtyřmi desítkami bodných ran. Knoxová a její tehdejší italský přítel Raffaello Sollecito byli zadrženi o několik dní později.

Nenasytný bulvár

Prokuratura nejprve hovořila o tom, že britská studentka zemřela zřejmě v důsledku nepovedené sexuální hry s Knoxovou a Sollecitem, která se účastníkům vymkla z rukou. Američanka a její někdejší přítel tvrdili, že nebyli v době vraždy v bytě a že si z oné noci nic nepamatují, protože byli pod vlivem marihuany a alkoholu.

Film se vrací ke kauze Amandy Knoxové (zdroj: ČT24)

Takový byl začátek příběhu, který fascinoval seriózní zpravodajské stanice i nenasytné bulvární novináře po obou březích Atlantického oceánu. Knoxová dostala od bulváru řadu drsných přezdívek: americká svůdkyně, ďábel s andělskou tváří, manipulátorka bez srdce, sexuální virtuózka nebo ďábelská sfinga z Perugie. Kauza se vlekla přes sedm let.

Mezi manipulací a zábavou

Vloni italský nejvyšší soud zprostil Knoxovou i jejího bývalého přítele obžaloby. Konečný verdikt padl v odvolacím řízení. Rozhodnutí znamená, že soudci po důkladném prozkoumání případu dospěli k závěru, že pro odsouzení nejsou dostatečné důkazy.

Dokument si klade otázky, kde je v mediálním světě hranice mezi skutečností, manipulací a zábavou. Jak mediální mašinerie ovlivňuje pravdu? Snímek natočili filmaři Brian McGinn a Rod Blackhurst. „Chtěli jsme se soustředit na to, jak se příběhy, které se neustále objevují v médiích a které jsou ve svém jádru tragické, stávají mezinárodní senzací a nutí miliardu lidí zvolit si stranu,“ říká Brian McGinn.

Se svými pocity se na kameru svěřuje přímo Amanda Knoxová a její tehdejší přítel. „Měli pocit, že nikdo neměl čas je poslouchat. Každý se na ně díval subjektivně a skrze příběhy, kterým chtěli uvěřit. My je ale chceme vidět skutečné a poznat je jako lidi,“ uvedl Rod Blackhurst. Ve filmu dále vystupuje italský žalobce nebo novináři.