Hiphopoví matadoři The Roots rozezvučí Lucernu

Praha - Po čtyřech letech se do Česka vrací stálice hiphopové scény, filadelfští The Roots. Kapela, která se chlubí nálepkou nejlepšího živého rapového vystoupení, zahraje 7. srpna večer v pražském Lucerna Music Baru. Zájem o klasiky hip hopu ale překračuje kapacitu klubu a lístky tak už dávno nejsou k dostání.

The Roots už mají něco za sebou. Dohromady se dali v roce 1987 a od samého počátku inkorporovali do svojí muziky živé nástroje v čele s basovou kytarou. Celou kariéru se pohybují na hranici hip hopu. Často podnikají výpravy do různých hudebních zákoutí a obohacují své skladby o prvky dalších stylů - od jazzu přes soul až po pop.

Tahle filadefská parta se zkrátka vymyká klasickému žánrovému škatulkování a eklektický přístup k hip hopu se stal svým způsobem vizitkou kapely. The Roots se dlouho drželi na okraji zájmu, první album Organix si vydali sami, nezávisle na hudebních vydavatelstvích až v roce 1993, tedy pět let od vzniku kapely.

Z outsiderů mezi hvězdy

I dál šli The Roots vlastní cestou a nijak zvlášť se neohlíželi na aktuální trendy v rapu, kterému v posledních letech kralují ukvílení rádobygangsteři. Kupříkladu na desce How I Got Over z roku 2010 se nebáli spolupracovat s jednou z nejsvébytnějších postav freak folkové scény, harfenistkou Joannou Newsome, o jejíž existenci většina rapperů zřejmě nemá ani tušení.

I přesto - nebo právě proto - se postupně vypracovali mezi hlavní postavy hiphopové scény. A díky svému přístupu si našli řadu fanoušků a obdivovatelů i mimo tradiční hiphopovou komunitu.

Čtvrtstoletí práce

Celkem už tahle rapová banda vydala deset alb a k tomu ještě pěkných pár EP. Poslední deska Undun se na pulty dostala v roce 2011. Za těch pět a dvacet let, co jsou Roots pohromadě, spolupracovali s dlouhou řadou respektovaných interpretů, mimo jiných s Erykah Badu, Jill Scottovou, Mos Defem, Saigonem, Johnem Legendem, Alem Greenem, Joshuou Redmanem, Shakirou nebo Jennifer Hudsonovou.

Bývá dobrým zvykem označovat The Roots za nejlepší živou hiphopovou kapelu. Uvidíme, co předvedou v úterý v Lucerně. Zájem zhlédnout hiphopovou legendu je očividně značný a koncert je už dlouho dopředu vyprodaný.

Reportáž Petra Meškána o The Roots (zdroj: ČT24)