Král popu před 20 lety pobláznil Prahu. Podívejte se na archivní reportáže

Obrovské nadšení i velké zklamání, ucpanou dopravu v metropoli a davové šílenství přinesl jeden z největších koncertů v historii České republiky. Před dvaceti lety, 7. září 1996, vystoupila na Letenské pláni americká popová hvězda Michael Jackson. Koncertem před 120 tisíci diváky Jackson tehdy zahájil své světové turné HIStory.

Král popu přijel do Prahy už 3. září a ubytoval se v hotelu InterContinental. Ještě před koncertem si stihl prohlédnout hlavní město, na Pražském hradě si popovídal s tehdejším prezidentem Václavem Havlem a vybral si jedno dítě, které poté pozval do svého apartmá na přátelský rozhovor. Kromě českých fanoušků ulice zaplnily davy zahraničních návštěvníků.

Pro koncert bylo vybudováno zvláštní pódium na Letné, celá oblast Letenských sadů byla již den předem uzavřena. Po předzpěvákovi, Švýcarovi DJ Bobovi, zahájil Jackson své vystoupení skladbou Scream. Image krále podpořil tím, že zpíval ve zlatém kostýmu. Dvouapůlhodinovou show ukončil hitem Heal the World a ohňostrojem.

Dobové reportáže České televize:

Atmosféru dotvářela kritizovaná nadživotní zpěvákova socha umístěná na místě, na němž v padesátých letech stál pomník diktátora Josifa Stalina. Mamutí show přihlížel i tehdejší prezident Havel. Při koncertě byly ošetřeny stovky fanoušků, na pořádek dohlíželo 1200 policistů a zdravotnickou službu zajišťovalo zhruba 150 zdravotníků.

Na koncert přišlo na 120 tisíc fanoušků, tisíce dalších sledovaly zpěváka kolem plotu, který ohrazoval Letnou. Více lidí, 130 tisíc, přišlo jen v srpnu 1995 na Strahov na Rolling Stones, podobný zájem jako Jackson vzbudil také strahovský koncert Pink Floyd v září 1994.

„Směšný cirkus“

Po celou dobu Jacksonova pobytu byl jeho hotel prakticky neustále v obležení fanoušků. Davy fanoušků způsobily komplikace v dopravě a vůz německé televize při procházce Jacksona Prahou srazil malého chlapce. Nejen proto měla návštěva hořkou pachuť. Při příletu Jacksona do Prahy čekalo přímo na letišti několik stovek fanoušků, 8. září však odlétal pouze za účasti letištního personálu a několika nejvěrnějších dívek.

První Jacksonovo koncertní turné po třech letech bylo poznamenané obviněními z obtěžování dětí, a to se odrazilo na rozporuplném přijetí popové hvězdy. Plastikový šašek, mutant nebo zombie, i to by si mohl zpěvák o sobě tehdy přečíst v internetových diskusích. Jacksonovi fanoušci byli hudební podívanou nadšeni, kritici ale koncert označili za „velké nic“, „nejhorší kulturní zážitek“ nebo za „směšný cirkus“.

Navzdory skandálům

Michael Jackson se narodil 29. srpna 1958 ve státě Indiana. Úspěchy sklízel už od čtyř let se skupinou Jackson 5, v níž vystupoval spolu se svými čtyřmi bratry. Souběžně odstartoval také sólovou kariéru a jeho první hit, balada Got to Be There, vyšel v roce 1972. Jeho první sólová deska Off The Wall (1979) se prodávala velmi dobře, ale senzací se stalo až druhé LP Thriller (1982), které dodnes zůstává nejprodávanějším albem všech dob.

Další dvě desky se prodávaly také dobře, úspěch Thrilleru se ale nezopakoval. Jacksonovu popularitu dále zvýšily životopis Moonwalk a film Moonwalker, pojmenované po slavném tanečním kroku. Hudební slávu však podkopaly Jacksonovy osobní problémy probírané v médiích, mimo jiné potíže s kůží, která utrpěla následky plastických operací, zpěvákova chorobná touha po čistotě nebo závislost na lécích.

V roce 1993 byl Jackson obžalován ze zneužití třináctiletého chlapce. Podezření se neprokázala, ale zpěvák kvůli kauze zrušil v listopadu 1993 světové turné a zhroutil se. V dalších letech následovaly další obvinění a spekulace, které trvale poškodily jeho reputaci. Kromě skandálů Jacksona trápily dluhy, takže musel rozprodat část svého dříve rozsáhlého majetku. Jackson byl dvakrát ženatý, oba vztahy však ztroskotaly.

Zpěvák byl známý také širokou charitativní činností. Podporoval velký počet dobročinných organizací po celém světě, zaměřoval se na prevenci AIDS, rakoviny nebo pomoc dětem. Michael Jackson zemřel 25. června 2009 v Los Angeles na selhání srdce ve věku 50 let. Navzdory skandálům a kontroverzní pověsti psal dějiny populární hudby a mnozí ho považují za nejslavnější popovou hvězdu dvacátého století.

Reportáž: Michael Jackson před 20 lety pobláznil Prahu (zdroj: ČT24)