Literární cenu Knižního klubu dostala závrať

Novela Vertigo je vítězným titulem 21. ročníku Literární ceny Knižního klubu. Prozaický debut Patrika Girgleho se vrací do 90. let minulého století a je příběhem sedmnáctiletého Dušana, ve kterém se o své místo na slunci „perou jak hormony, tak nepochopení rodičů“.

Prvotina osmatřicetiletého absolventa orientalistiky zaujala mezi 148 rukopisy. Cena Knižního klubu je určena pro dosud nevydané knihy, součástí odměny je její publikování.

Závrať z devadesátek

„Něžná i drsná kniha o dospívání kluka na malém městě,“ zhodnotila Vertigo spisovatelka Petra Soukupová, která zasedla v porotě spolu s prozaičkou a filmovou kritičkou Terezou Brdečkovou, literárním historikem Pavlem Janáčkem a členem představenstva Svazu českých knihkupců a nakladatelů Jiřím Seidlem.

Hlavní hrdina Dušan dospívá  v porevolučním šílení, kdy kolem něj „letí roky možností, privatizací, ale i roky bankrotů a osobních tragédií“. Vertigem, tedy závratí, je v jeho příběhu jeho první velká láska. 

Kromě vítěze si cenu odnesl také Jiří Šulc jako nejprodávanější vítěz v historii ocenění. Jeho románu Dva proti Říši z roku 2007 se do dnešního dne prodalo více než 40 tisíc výtisků. 

Zároveň Knižní klub vyhlásil nový ročník ceny. Své rukopisy mohou autoři zasílat do 31. prosince.