Filmová upoutávka týdne: James Franco adaptuje Steinbeckovu knihu

James Franco je sice známější jako herec, stále více se ale pokouší uspět i v oblasti filmové režie. Na pomoc si přitom často bere velká literární jména. Jeden z jeho nejnovějších kusů vychází z díla Johna Steinbecka, proslaveného knihami jako Hrozny hněvu nebo O myších a lidech. Franco si vybral méně známou novelu In Dubious Battle. Jedné z hlavních rolí se sám zhostil.

Cormac McCarthy, William Faulkner a teď John Steinbeck. James Franco si pro své režijní pokusy vybírá z velkých jmen americké literatury. Zatím největší pozornost mu zajistilo tři roky staré Boží stvoření, které vycházelo z McCarthyho. O rok později následovala Faulknerova kniha Hluk a vřava. Nyní to zkouší se Steinbeckem, jehož díla už posloužila několika filmařům k natočení významných děl.

Už v roce 1940 z ní čerpal John Ford, který adaptoval jeho Hrozny hněvu s Henrym Fondou v hlavní roli. Filmová klasika byla nominována i na Oscara za nejlepší filmy, ale cenu získal jenom režisér a Jane Darwellová za vedlejší roli. V roce 1955 pak natočil Elia Kazan film Na východ od ráje s Jamesem Deanem, který triumfoval na Zlatých glóbech. V roce 1992 přišel poslední významný filmový přepis Steinbecka, a to ve snímku Garyho Sinise O myších a lidech, kde si Sinise zahrál po boku Johna Malkoviche.

James Franco ve filmu In Dubious Battle
Zdroj: TIFF

In Dubious Battle (volně přeloženo jako V pochybné bitvě) je někdy označováno za součást volné trilogie spolu s Hrozny hněvu a O myších a lidech. Všechny tři Steinbeck napsal v druhé polovině třicátých let a pracují s tématem hospodářské krize. V Hroznech hněvu sledují čtenáři a diváci cestu farmářské rodiny, kterou nepříznivé podmínky vyhnaly z jejich půdy a která doufá, že v Kalifornii najde práci a důstojný život, ale čekají ji další problémy. Zápletka In Dubious Battle se rovnou odehrává v prostředí kalifornských sběračů ovoce, kde dochází ke střetu sběračů s vlastníky pozemků.

Kromě Jamese Franca si ve filmu zahráli Robert Duvall (Kmotr), Ed Harris (Apollo 13), Bryan Cranston (Perníkový táta), Nat Wolff (Papírová města) nebo Selena Gomez (Spring Breakers). Světovou premiéru si má film odbýt na festivalu v Benátkách.