Tančete! Národní divadlo vstoupilo do sezony a Harapes do Síně slávy

Národní divadlo v Praze vstoupilo oficiálně do 134. sezony, uvést v ní plánuje dvacet nových představení. Při zahájení uvedla první scéna do Síně slávy svého dlouholetého člena a spolupracovníka – tanečníka Vlastimila Harapese.

„Čtyřicet dva let v tomhle divadle… to byl takový můj domov. Tanec je osvobozující, vždy jsem se cítil svobodný a svobodně. Kdysi k tomu někdo řekl, že tančit můžete kdekoli a kdykoli – když ne jinak, tak alespoň ve svém srdci. Tančete,“ vyzval při přebírání ceny dojatý Harapes.

Po skončení aktivní taneční kariéry našel své místo v muzikálu a činohře, učí a na podzim kandiduje do Senátu za ANO. „Je neuvěřitelné, jak rychle to uteklo. Žijete od premiéry k premiéře a potom to utíká strašně rychle,“ obává se Harapes. Za svou nejnezapomenutelnější inscenaci považuje Romea a Julii, kterou v Národním nastudoval v roce 1971.

Harapesovi patřila také poslední událost na jevišti Státní opery, kde v polovině července oslavil předčasně sedmdesáté narozeniny. Právě bez budovy opery se Národní divadlo v nové sezoně musí obejít, čeká ji totiž kompletní rekonstrukce. Naopak nově divadlo získalo své někdejší provozní prostory v budově Themosu, které by po nejnutnějších opravách mohly sloužit opeře jako administrativní zázemí.  

Ve 134. sezoně uvede první scéna na dvacet premiér. Začne 1. září inscenací Cube v Laterně magice, následovat budou 8. a 9. září Tři sestry v činohře a v listopadu pak baletní Malá mořská víla.

ND vstupuje do nové sezony (zdroj: ČT24)
Vydáno pod