Motyčka a Trantina zaujali stanovisko v Chemistry Gallery

Zakladatel umělecké skupiny Pode Bal Petr Motyčka a malíř Dan Trantina už dva roky tvoří umělecký tandem. Nebojí se závažných politických témat ani groteskního vtipu. Pod jménem Sadofsky & Trantina jejich díla vystavuje pražská Chemistry Gallery.

Výstava představuje zcela nová díla, ponejvíce multiptychy, které coby několik pláten dohromady tvoří jeden nepravidelný obraz. Expresivní obrazy čerpají inspiraci z tříměsíčního uměleckého pobytu v domě Medy Mládkové na karibském ostrově Saint Thomas a následného pobytu v Los Angeles, kde oba autoři v minulosti dlouhodobě pobývali.

Některá díla proto předkládají jako téma aktuální problémy Spojených států amerických, třeba policejní násilí nebo kult celebrit. Součástí instalace jsou také objekty, které stejně jako obrazy ironicky komentují současnou dobu, která se podle autorů zbláznila.

Motyčka a Trantina vystavují v Chemistry Gallery (zdroj: ČT24)

Tvůrci se za použití klasických uměleckých prostředků snaží zaujmout stanovisko k různým fenoménům dnešní doby. Jedna série třeba vychází z jazyka Facebooku. „Vytvářeli jsme objekty, které nesnesou pouze pohled na sebe, ale dívají se nazpátek. To je jejich hlavní účel, že se s trochou zlomyslnosti dívají zpátky na toho, kdo se na ně dívá,“ říká Petr Motyčka. Výstava v pražské Chemistry Gallery potrvá do půlky září.