Krycí jméno Gott. Ondřej Brzobohatý zpívá písně 60. let

Blíží se premiéra snímku Krycí jméno Holec. K modernímu špionážnímu dramatu z roku 1968, které se opírá o skutečné události a reálné osoby, složil hudbu Ondřej Brzobohatý. Své písně ve stylu 60. let si i sám nazpíval.

„Na semaforských písních jsem jako kluk vyrůstal, jelikož rodiče byli velkými fanoušky této doby, co se hudebního vkusu týče. Navzdory politickým omezením to bylo skutečně velmi plodné období populární hudby a československá tvorba byla, na rozdíl od následujících dvaceti let, tehdy na vrcholu,“ říká Brzobohatý, že skládání ve stylu šedesátek pro něj byla krásná práce. 

„Zkusil jsem se duševně přenést v čase a alespoň se přiblížit autorům, jakými byli takoví mistři jako Šlitr, Hála nebo Jiří Malásek,“ upřesnil. Ve filmu si zahraje také postavu populárního zpěváka Oskara, takže diváci jeho písně zároveň v jeho podání uslyší.

„Je pravda, že jsem často čerpal z hitů Karla Gotta,“ přiznává Brzobohatý inspiraci několikanásobným zlatým slavíkem. „Dokonce jsem potom při interpretaci těchto mých písní použil nebo spíš imitoval i několik jeho typických výrazových prostředků, ale byl bych velice nerad, kdyby ve výsledku mou postavu Oskara díky tomu někdo bral jako Gottovu karikaturu nebo snad parafrázi. Postava je zcela smyšlená, stejně jako písně, které zpívá,“ upozorňuje.

V hlavních rolích příběhu o netradičním milostném trojúhelníku, do jehož osudu zasáhnou události 21. srpna 1968, se představí Kryštof Hádek, Vica Kerekes a rakouský herec Johannes Zeiler. Snímek vznikl na motivy povídky režiséra Jana Němce, jemuž se podařilo po srpnové okupaci převézt záběry z tehdejšího pražského dění na Západ. Režie se ujal Franz Novotný.

Českým divákům se Krycí jméno Holec v premiéře představí 22. září.