Karlovarský kraj přitahuje filmaře. Přijede i Albert Einstein

Karlovarský kraj přitahuje filmaře (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj už dva roky do regionu úspěšně láká filmaře. Lokality pro natáčení zde nalezly téměř dvě desítky štábů a další, včetně oscarového režiséra, se zde filmovat chystají.

Krajská filmová kancelář za pomoc a vstřícný přístup k filmovým štábům nedávno získala od odborníků cenu Film Friendly. Zdarma jim pomáhá hledat vhodná místa k natáčení, zajišťuje také ubytování a další podporu.  

Mezi nejoblíbenější lokality patří Krušné hory, v nichž také vznikl první velký úspěch krajské kanceláře – česko-německý snímek Schmitke, oceněný Českým lvem. Už několik filmařů natáčelo také v bývalém nacistickém zajateckém táboře nedaleko Přebuzi. „Často vyhledávají i historické části měst s typickými domy nebo lázeňskou architekturu,“ doplnil Petr Židlický z Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Do Lokte se chystá Ron Howard

Na Karlovarsku vznikal i seriál Já, Mattoni a kriminálka Rapl, které na přelomu srpna a září uvede Česká televize. V těchto dnech tu mohou lidé potkat například režiséra Josefa Tuku, který zde natáčí svůj celovečerní debut Absence blízkosti s Janou Plodkovou v roli matky, která hledá cestu ke své dceři.

Za dva týdny obsadí filmaři náměstí v Lokti. Americký oscarový režisér Ron Howard tu bude točit část životopisného seriálu o Albertu Einsteinovi. V poslední době se o region zajímají i producenti z Indie a Číny. Kraj si od filmů slibuje, že přilákají pozornost turistů z celého světa.