Barvotisky soudí knihu podle obalu

Liší se obálky dnešních knih od těch, které vznikly před sto lety? Příliš ne, nasvědčuje výstava Archivu výtvarného umění v pražském Centru DOX. Pro návštěvníky ze svých sbírek vybral barvotiskové obálky obvykle pokleslé literatury první poloviny 20. století.

Na červenou knihovnu, detektivky, krváky či dobrodružné romány lákal i před sto lety čtenáře nejen obsah, ale také kýčovitá obálka. Křiklavé barvy a jednoduché motivy se dostaly ale i na knihy Boženy Němcové nebo Karla Hynka Máchy. 

„Dělali je školení výtvarníci, alespoň to tak vypadá. Ale najdou se i věci na hranici naivnosti a popisnosti,“ poznamenává o autorech výtvarné stránky kurátor Jiří Hůla. Patřil k nim i například ilustrátor Zdeněk Burian, který si své obálky podepisoval. Ne všichni se ale ke své tvorbě hlásili. „Někteří výtvarníci to zkrátka brali jako řemeslo. Je možné, že nechtěli být spojováni s takovým druhem práce,“ předpokládá Hůla.

Barvotiskové obálky na výstavě (zdroj: ČT24)

Vizuální prostředky pro upoutání pozornosti se podle autorů výstavy za sto let příliš nezměnily. Současný grafický design často útočí na podobné emoce jako autoři obálek za první republiky. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci v Centru DOX do konce září.