Baleťáci, kteří se bahna nebojí, vystoupili na amerických farmách

Baleťáci, kteří se bahna nebojí, vystoupili na amerických farmách (zdroj: ČT24)

Balet se už nemusí tančit jen v honosných sálech. Skupina mladých amerických tanečníků se odvážně vydala i na venkovské farmy. Krinolíny vyměnili za kostýmy, které připomínají ovoce a zeleninu a místo piškotů si obuli holínky. „Příroda vždycky překvapí a každý prostor, ve kterém jsme tančili, byl tak odlišný,“ popsala baletka Lindsey Halmanová. Na statcích mezi dobytkem tančí pro ty, kteří by se jinak do divadla nedostali. Projekt navíc podporuje malé zemědělce.

Skupina amerických baletních umělců se rozhodla lidem ukázat, že balet může vypadat i docela jinak, a vystupuje na farmách. Projekt vymysleli studenti, kterým se už nechtělo trénovat jen v učebnách, a postupně se k nim přidali i amatérští tanečníci. Celkem jich vystupuje dvacet pět: nejmladšímu je osmnáct let, nejstaršímu sedmdesát čtyři.

Tanečníci věří, že baletní představení se tímto způsobem dostane i k divákům, kteří by si lístky na klasiku do divadla jinak nekoupili. Návštěvníci si netradiční zážitek pochvalují a společenské oblečení ani polstrované sedačky divadel jim nechybí.

Na své si ale přijdou i farmáři, kteří tanečníky hostí. Sedmdesát pět procent výdělku z prodeje vstupenek připadne právě jim a neziskovým zemědělským organizacím. Zemědělci navíc při představení mohou prodávat pokrmy připravené z lokálních produktů.

Tanečníci letos vystoupí celkem na osmi amerických farmách ve Vermontu a příští rok by svůj projekt rádi rozšířili.

Vydáno pod