Izraelci se tento týden v kinech zasmějí česky

Izraelci se tento týden v kinech zasmějí česky (zdroj: ČT24)

V Izraeli začala přehlídka českého filmu. Už po sedmé se během něj můžou Izraelci seznámit se současnou domácí tvorbou. O blízkosti filmového vkusu obou zemí svědčí i to, že vloni této nabídky využilo šest tisíc lidí. „Ty kinematografie jsou přibližně stejně velké a je tu i spousta podobných kulturních prvků, jako smysl pro humor a podobně,“ myslí si ředitel Českého centra v Tel Avivu Lukáš Přibyl.

Silné příběhy úplně obyčejných lidí, zájem o život v odlehlých regionech nebo tradiční hledání osobního štěstí jsou témata, která jsou blízká českému i izraelskému publiku. Obdiv českých filmů sahá v Izraeli až k Nové vlně šedesátých let a Forman nebo Menzl tu nejsou neznámá jména.

Český filmový týden se ve skutečnosti protáhl už na týdny dva. To proto, aby se ho tak jako vloni v pěti izraelských městech mohlo zúčastnit bezmála šest tisíc izraelských diváků. Letos se můžou těšit na sedm zbrusu nových českých filmů. Kinosál v telavivské Cinematéce se na úvodní snímek Kobry a užovky rychle zaplnil. Představit svou celovečerní prvotinu Domácí péče přijel do izraelské plážové metropole i Slávek Horák.

Přehlídka filmů, z nichž půlku koprodukovala Česká televize, se už rozjela po celém Izraeli. Oproti roku 2014, kdy se v kinosálech lidé ukrývali před raketami Hamásu, budou tentokrát na sedačkách jen skuteční milovníci českého filmu.