Po strništi chodí otec a syn Svěrákovi bosi a s kamerou

Po strništi bos vyrazil Zdeněk Svěrák do svých vzpomínek na dětství. A právě podle jeho scénáře teď točí nový film Jan Svěrák v jihočeských Slavonicích. „Není to fabulace, je to skutečný příběh s mírnou fabulací. Během přípravy scénáře jsme zjistili mnoho z historie naší rodiny. Byla to zároveň i taková rodinná terapie,“ řekl Jan Svěrák. Děj se tak vrací k letům, která předchází příběhu z Obecné školy. A ve snímku samozřejmě nebude chybět ani role pro Zdeňka Svěráka. Premiéra by měla být za rok, 17. srpna 2017.

Film dějově volně předchází první společné práci otce a syna Svěrákových, Obecné škole z roku 1991. Film se odehrává za druhé světové války, kdy rodina Edy Součka musela odjet z města a žít na venkově. Sedmiletý Eda se musí vypořádat s partou místních kluků a také tam odhalí jedno dramatické rodinné tajemství. „Máme dobrého herce, který hraje Edu Součka,“ řekl režisér.

„Ten film je o odvaze. Chlapeček hledá odvahu v tatínkovi, v sobě a snaží se nebýt zbabělec. Je tam namíchaný humor s dojetím a dramatem, nikdy nevíte, co přijde, jestli se budete smát nebo plakat,“ přiblížil režisér Jan Svěrák.

Jan Svěrák: Při přípravě scénáře jsme poznali minulost naší rodiny (zdroj: ČT24)

Zdeněk Svěrák začal scénář psát před třinácti lety. „Pořád se nám to nedařilo dostatečně zdramatizovat. Až po třinácti letech si konečně domyslel hlavní postavu, které se říká Vlk,“ doplnil jeho syn režisér Jan.

Ve filmu strýce Vlka hraje Oldřich Kaiser. „Spolupráce je báječná, příjemná, takže jsem rád, že zase po letech spolupracujeme,“ řekl herec. Roli tatínka hraje Ondřej Vetchý, po jeho boku se ve filmu objeví Tereza Voříšková.

Svěrák natáčí ve Slavonicích film Po strništi bos (zdroj: ČT24)

Jana Třísku tentokrát čeká jiná role než v Obecné škole, bude hrát dědečka. „Já jsem po té roli toužil, toužil jsem po jakékoli roli v tom filmu, protože ten scénář je čistá poezie,“ řekl Tříska. Ve filmu samozřejmě nebude chybět ani Zdeněk Svěrák. Tentokrát ho čeká ho role ředitele školy.

Nejvíc natáčecích dní stráví filmaři ve Slavonicích, natáčet se bude ale i v Praze na Bohdalci, kde se natáčela Obecná škola, a ve středních Čechách.

Vydáno pod