Krize dostala hudebníky na pracák. Buty pořídili záznam

Praha - Karel Gott a Tomáš Klus se potkali na pracovním úřadě. A nejsou zdaleka jediní z hudební branže, kdo stává frontu u přepážky. Skupina Buty si tak zavtipkovala v klipu k Písni práce z jejich poslední desky Duperele.

„Jak už to tak bývá, vybírali jsme z několika nápadů a z původního námětu, kdy Radek Pastrňák tančí v elasťácích po kladině, jsme se dostali až na pracovní úřad, kam chodí české hudební hvězdy vykutáleně žádat o podporu. Věříme, že to s nadsázkou vypovídá o současných poměrech víc než Radek na kladině - i když to by byl taky moc hezký pohled,“ podotkl režisér Jakub Machala. Vizuální podobu singlu vytvořil spolu s Janem Bártkem, který pro Buty už dva klipy natočil.

Píseň práce si pohrává s tématem krize v hudební branži. Ve videoklipu dostali úspěšní muzikanti možnost udělat si legraci sami ze sebe. V řadě za sebou na úřadu práce stojí Petr Janda, Marek Eben, Věra Špinarová, Těžkej Pokondr, Aneta Langerová, Milan Cais, Petr Šiška, Matěj Ruppert, Lou Fanánek Hagen či Tomáš Klus a Michal Hrůza.

Ti všichni ve více než pětiminutovém klipu vysvětlují svoji „tíživou situaci“ Zdeně Przebindové, člence Divadla Petra Bezruče v Ostravě, která ztvárňuje úřednici na muzikantském úřadu práce. Klip má nečekaný epilog v podobě výstupu Karla Gotta. Kapela vzhledem k tomu, že „natočený materiál je opravdu výživný“, pracuje ještě na druhé, delší verzi videoklipu.

Album Duperele vydali Buty 25. května. Ihned po vydání se vyhouplo na několik týdnů mezi tři nejprodávanější nahrávky v České republice.