Chalupeckého cena: Franta a Böhm potečkovali svět

Praha - Performancí, při níž vypustili k nebi u Veletržního paláce v Praze černé balonky, zahájila umělecká dvojice Jiří Franta a David Böhm doprovodný program Ceny Jindřicha Chalupeckého. V rámci projektu 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst se postupně představí všech pět finalistů.

Franta a Böhm, kteří se do finále Ceny Jindřicha Chalupeckého dostali letos už potřetí, jsou známí svými improvizacemi. Autoři si rádi hrají s významy, se záměnou autorství či způsobem instalace. Kromě vypouštění balonků, které měly na provázcích přivázané tužky, aby po dopadu „potečkovaly svět“, zkoušeli i možnosti malby. Publikum mohlo „vodit“ jejich ruce a malovat tak na černou stěnu modulu.

Franta s Böhmem improvizací v rámci Chalupeckého ceny navazují na své předchozí performance dotýkající se procesu kresby, v nichž používali jako pomůcku kresby například motorky, fixu na čtyřmetrové tyči či rameno bagru. „Není tu tak důležitý výsledek jako proces. Nazýváme to kresbou s handicapem, kdy mezi umění a sebe nebo někoho dalšího klademe nějakou překážku,“ vysvětlil Böhm.

Jiří Franta (vlevo) a David Böhm při doprovodném programu Ceny Jindřicha Chalupeckého 2012
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Doprovodný program Ceny Jindřicha Chalupeckého, která patří k nejprestižnějším tuzemským oceněním pro mladé umělce, se letos odehraje ve čtyřech českých městech a v Bratislavě. Po všech místech bude putovat i speciálně vyrobený architektonický modul od architekta Jakuba Kopce nazvaný Zastávka, který nyní na měsíc ozdobí prostor před Veletržním palácem. Variabilní modul pětkrát změní svou podobu a zároveň poslouží jako interaktivní infostánek Ceny Jindřicha Chalupeckého, protože je popsaný texty o ocenění.

Lenka Lindaurová, výkonná ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého, o doprovodném programu: „Zdůrazňujeme, že umění není jenomobraz nebo objekt, který visí v galerii, ale že to může být i nějaká sociální akce, komunikační záležitost, kdy můžou lidi přijít a ptát se na spoustu otázek, kterézdánlivě s uměním nesouvisí.“

Ondřej Horák, kurátor doprovodného programu: „Chceme omezit přemýšlení o nesrozumitelnosti výtvarného umění, o tom, že nekomunikuje. Snažíme se tuto bariéru zbořit.“

Po Frantovi a Böhmovi v Praze bude v srpnu v Bratislavě vystavovat Jiří Thýn, v září v Ostravě Vladimír Houdek, v říjnu v Hradci Králové Adéla Babanová a listopad bude patřit Richardu Loskotovi v Brně.

Tradiční společná výstava Finalisté 2012, pro kterou pětice nominovaných připraví nová díla, se letos uskuteční od 25. října do 9. prosince v Domě umění v Brně. Jméno laureáta určí mezinárodní porota a vyhlášeno bude 30. listopadu v brněnském Divadle Husa na provázku.

Reportáž P. Schubertové o doprovodném programu (zdroj: ČT24)

Cena nesoucí jméno filozofa, výtvarného i literárního kritika Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z iniciativy exprezidenta Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Uděluje se současným výtvarníkům do 35 let. Za dobu své existence cenu získala řada umělců, například Jiří Černický, Ján Mančuška, Eva Koťátková nebo Kateřina Šedá.