Heydrichiáda od Hollywoodu po Sokolovo

Uherské Hradiště – Od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha uplynulo letos sedmdesát let. Jak tyto události zachytili filmaři u nás i ve světě během války, v komunistické éře i zcela nedávno, představuje sekce Heydrichiáda na 38. Letní filmové škole. Nabízí hrané filmy i unikátní dobové záběry.

„Podařilo se nám shromáždit dvanáct filmů. Jsou to filmy, které většinou atentát vnímají jako heroický akt, ale samozřejmě tím, jak vznikly v různých obdobích a v různých zemích, je optika pohledu je mnohdy kuriózní,“ upozornil Aleš Říman, dramaturg sekce Heydrichiáda.

Jedním takovým příkladem je americké drama I katové umírají!, které v roce 1943 natočil v Hollywoodu vídeňský rodák Firtz Lang. Protektorátními událostmi se spolu s německým dramatikem Bertoltem Brechtem, který s ním (a ještě s Johnem Wexleym) psal scénář, pouze inspirovali, na jakoukoli historickou věrohodnost rezignovali. „Do historické události vstupuje fiktivní příběh. Pro Langa bylo důležité jej odvyprávět tak, aby apeloval na amerického diváka. Snažil se ze situace, kterou vnímal jako heroickou, vytěžit co nejvíc a všechno podřizoval příběhu,“ uvedl k snímku nominovanému na dva Oscary Říman.

Nepolapitelný Jan
Zdroj: ČT24/LFŠ

Místo parašutistů vyslaných z Londýna útok v Langově dramatu úspěšně provede člen domácího odboje doktor Svoboda. Tomu se navíc podaří nacistům opakovaně uprchnout a pokračovat v odbojové činnosti. „Z českého pohledu je atentát nahlížen komicky, zároveň jde ale o velmi kvalitní žánrový snímek,“ domnívá se Říman.

V rámci sekce mohou diváci zhlédnout také dobové týdeníky, unikátní hraný gruzínský snímek Nepolapitelný Jan (1943), kombinující atentát na Heydricha s osudy českého bojovníka proti nacismu Jana Smudka (stal se předobrazem Victora Lászla v legendární Casablance) či u nás prakticky zcela neznámé britské dokudrama Tichá ves (1943), přibližující ostrovním divákům originálním způsobem osud Lidic.

Nechybí ani snímky českých režisérů: ceněný Atentát Jiřího Sequense, Vyšší princip od Jiřího Krejčíka, Romeo, Julie a tma režiséra Jiřího Weisse či komunistickou ideologií těžce obtěžkané Sokolovo režiséra Otakara Vávry.

Pohled na význam a postavení Heydricha v hierarchii nacistického Německa doplní americko-britský koprodukční snímek Konference ve Wannsee. Vojenský historický ústav divákům nabídne také jedinečnou možnost vidět záběry, které v likvidovaných Lidicích natočili sami nacisté.

Projekce doplňuje doprovodný program s besedami a přednáškami. Na Palackého náměstí navíc Operaci Anthropoid připomíná stejnojmenná výstava fotografiemi a texty.

Rozhovor s Alešem Římanem a Petrem Kourou (zdroj: ČT24)