Saura se chystá točit 33 dní

Uherské Hradiště – Španělský režisér Carlos Saura dostal na letní Filmové škole v Uherském Hradišti výroční cenu Asociace českých filmových klubů (AČFK). Ta ocenila španělského filmaře za jeho dlouholetou práci, za zobrazení času v lidské psychice a za jeho kreativní přístup k filmové tvorbě. Saura přitom už chystá další projekty, jedním z nich je i film 33 dní.

Osmdesátiletý režisér Saura přiznal, že cenami se příliš nezabývá. „Když jsem si myslel, že bych ji měl dostat, tak jsem ji nedostal, a naopak, když jsem si myslel, že ne, cenu jsem dostal,“ řekl novinářům s úsměvem. Doplnil však, že díky uznání na festivalech mohl natáčet filmy i v období, která byla pro něj složitá.

Španělský režisér se svěřil, že navzdory svému věku je stále velmi zaměstnaný člověk. Uvedl, že pracuje na několika projektech, třeba na filmu 33 dní. Ten bude o Pablu Picassovi a o jeho velkolepém obrazu Guernica, který namaloval v roce 1937 na zakázku španělské republikánské vlády právě za 33 dní. Hlavní roli by měl ztvárnit Antonio Banderas, hrát v něm bude i Gwyneth Paltrow.

„Natáčet bychom měli začít v polovině října. Banderase jsem si vybral proto, že má stejně pronikavý pohled jako Picasso, pochází ze stejné oblasti, mluví tamním přízvukem. Spolupracoval jsem s ním již dříve, poslal jsem mu scénář a byl nadšený,“ říká režisér. Dodal, že pustit by se chtěl i do hudebního filmu týkajícího se Argentiny. 

Carlos Saura
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Carlos Saura, španělský režisér:

„Festivaly by se měly otevřít mladým filmařům, kteří díky digitálním kamerám mají možnost natočit film s malými náklady a na spoustu témat. Z tolika filmů určitě vznikne alespoň jedno umělecké dílo anebo se objeví alespoň jeden filmový mistr, který zajistí budoucnost filmu jako umění.“

Přímo v Uherském Hradišti diváci zhlédnou hned několik Saurových filmů, například výpravný historicko-dobrodružný snímek El Dorado z roku 1988 o dobývání Ameriky, který uvede režisér osobně.

Sám Saura se přitom před novináři přiznal, že se na své filmy nedívá, a tak si je ani nepamatuje. Aby tedy mohl své dílo v Uherském Hradišti vůbec uvést, musel se podívat do svých poznámek, aby věděl, o čem vlastně bude mluvit.

Návštěvníci se mohou těšit i na psychologické drama Peppermint frappé z roku 1967 či film s názvem Doupě z roku 1969.

Vstup Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)