Jediná izraelská mumie: 2200 let starý Alex trpěl osteoporózou

Vůbec poprvé vystavilo Izraelské muzeum egyptskou mumii starou dva tisíce dvě stě let. Co se skrývá pod sarkofágem, ukazují snímky pořízené za pomoci počítačového tomografu – díky nim vědci zjistili dokonce i to, že kněz ve starověkém Egyptě trpěl stejnými nemocemi jako současní lidé.

Jediné mumii na území Izraele se říká „Horovo oko ochrany“ podle staroegyptského boha nebe a slunce. Je uzavřená do zlaté a pak do černé rakve, zabalená do lněného plátna, lebku zakrývá zlatá maska. Po dvou tisících dvou stech letech ostatky vynesla na světlo nejmodernější technologie.

„Mumie prošla počítačovým tomografem v Camel Medical Center. Zjistili jsme, že je to muž, na tehdejší dobu relativně starý, ve věku mezi třiceti a čtyřiceti lety. Vědci také ke svému překvapení zjistili, že trpěl osteoporózou - měl několik kostních zlomenin, které na to poukazují. Měl také zubní kazy a ustupující dásně,“ představil mumii kurátor Galit Bennet.

Mumie vysoce postaveného kněze

Podle vědců muž nevykonával žádnou těžkou fyzickou práci a vyhýbal se slunci. Jeho postava se během života zmenšila ze 167 na 154 centimetrů. Podle nápisů na rakvi byl vysoce postaveným knězem. Díky balzamování a uskladnění v suchém klimatu v Jeruzalémě se jeho kosti, zuby a zbytky cév dochovaly neporušené.

„Je to jasný příklad toho, jak se postupovalo při mumifikaci na konci několik tisíc let staré egyptské dynastické tradice. Vědecká analýza hodně vypovídá o době a kultuře, ve které tento vysoce postavený kněz žil,“ uvedl ředitel Izraelského muzea James Snyder.

Izraelské muzeum vystavuje 2200 let starou mumii (zdroj: ČT24)

Mumie původně pochází z naleziště u egyptského města Achmím, asi dvě stě kilometrů severně od Luxoru. Jezuitský seminář v Jeruzalémě ji kolem roku 1930 dostal darem od jezuitů z Alexandrie. Odtud získala i svou přezdívku - Alex.

Vydáno pod