ČT dá Václavu Neužilovi možnost napravit svou budoucnost

Filip (Václav Neužil) se po autonehodě místo v současnosti probudí v osmdesátých letech. Dostane tak možnost setkat se se svým otcem a leccos pochopit. Napínavou kriminální sérii Svět pod hlavou uvidí diváci České televize, natáčení právě začalo.

Příběh je volně inspirován britským seriálem Life on Mars, v němž se kriminalista Tyler probírá z bezvědomí po dopravní nehodě na počátku 70. let. Policista v české krimisérii se vrací do severních Čech roku 1982.

„Natáčení takového příběhu je pro mě, stejně jako pro hlavního hrdinu, návratem k dětství, do bizarní doby, která tvoří ideální kulisu našemu absurdnímu příběhu,“ říká Marek Najbrt, který se o režii dělí s Radimem Špačkem. Jedním ze scénáristů je Ondřej Štindl, jenž je se Špačkem podepsán pod oceňovanými Pouty. Temné drama o estébákovi slibuje od tvůrců napětí i v nejnovějším projektu.

Drama rodinné i kriminální

Vyšetřování detektivních případů v jednotlivých epizodách spojuje thrillerová linka a rodinné drama. Filip poznává otce (Kryštof Hádek), jehož si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Důležitou roli při rozmotávání minulosti sehraje také Filipův policejní parťák Ivan Trojan.

Václav Neužil
Zdroj: ČT

„Má ojedinělou šanci  poznat a pochopit příčiny rodinné tragédie. Je to vlastně velká psychologická regrese. Za těchto okolností zjišťuje, kdo je on sám a kdo jsou a byli jeho máma, táta a prarodiče. To vše v prostředí fízlů, papalášů, prázdnoty osmdesátých let a samoty. S Markem Najbrtem ho vnímáme jako bojovníka, který jde za pravdou navzdory strachu s jistou dávkou ironie a nadhledu,“ podotýká představitel hlavní role Václav Neužil.

Desetidílný Svět pod hlavou se začal natáčet v příbramské nemocnici. Štáb bude pokračovat v Praze, Ústí nad Labem, Kladně nebo Mostě.