Stejná židle, jiný člověk. David Hockney vystavuje portréty

Britský výtvarník David Hockney léta portrétoval svou rodinu, přátele i známé – na stejné židli a před stejným pozadím. Jeho kolekci více než osmdesátky portrétů nyní vystavuje Královská akademie umění v Londýně.

David Hockney je doyenem pop-artu i průkopníkem moderních technik. Ve své tvorbě vyzkoušel grafiku, fotografii, malbu i nová média. Jeden z nejvlivnějších žijících britských umělců rád objevuje – přírodu i lidské charaktery. Na ty se zaměřuje jeho aktuální londýnská výstava. 

„Maloval jsem je všechny jako osobnosti a každý z nás je osobnost. Jedinec má dnes větší moc,“ říká o portrétech Hockney. Na každého portrétovaného si vyhradil dvacet hodin. „Jeho obrazy jsou ukázkou přátelství, setkávání, rodiny, která pro něj pózovala pokaždé stejně dlouho na stejné židli v ateliéru v Los Angeles,“ doplnila kurátorka Edith Devaneyová.

Rukopis Hockneyho tvorby ovlivnila i synestezie – vzácná odchylka ve způsobu vnímání. Díky ní viděl barvy v reakci na hudební podněty a tuto schopnost využíval hlavně v plánech na baletní a operní kulisy.  

V Královské akademii umění jsou Hockneyho portréty k vidění do začátku října. Větší průřez tvorby připomene příští rok londýnská Tate Gallery u příležitosti výtvarníkových osmdesátin. 

David Hockney vystavuje v Londýně (zdroj: ČT24)