Nový Bowie? V Británii chystají nevydané album hitů ze 70. let

Producenti chystají do prodeje dosud nevydané album zesnulého zpěváka Davida Bowieho ze 70. let s názvem The Gouster. Album z Bowieho období experimentů se soulem a funkem The Gouster nikdy nevyšlo jako celek, ale některé písně z něj vydány byly. Například píseň John, I'm Only Dancing vyšla v roce 1972 jako singl a nahrávka Young Americans se stala titulní skladbou stejnojmenného alba z roku 1975.

Album sestávající ze sedmi písní bude součástí kolekce nahrávek z let 1974 až 1976, oznámil Bowieho dlouholetý producent Tony Visconti. Kolekce nahrávek s názvem Who Can I Be Now? by měla vyjít v nejbližší době, ale přesné datum známé není. Bude tak následovat kolekci Five Years s nahrávkami z let 1969 až 1973, která vyšla loni.

Bowie zemřel letos 10. ledna ve věku 69 let po osmnáctiměsíčním boji s rakovinou. Za svůj život prodal 140 milionů desek a poslední album Blackstar vyšlo těsně před jeho smrtí. Nahrávky Davida Bowieho většinou nechybí v žebříčcích nejlepších alb všech dob. V pětistovce sestavené například časopisem Rolling Stones se uchytil dokonce hned několikrát.

Bowie se narodil jako David Jones v Brixtonu v jižním Londýně a proslavil se v roce 1969 albem Space Oddity. Na albu i na koncertech tehdy vystupoval jako androgynní postava Ziggy Stardust. Skutečnou slávu mu ale přineslo až v roce 1972 album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Mezi jeho hity patří třeba Let's Dance, Space Oddity, Heroes, Under Pressure, Rebel, Rebel, Life on Mars and Suffragette City.

Později na sebe upozorňoval nejen experimentováním s hudebními styly, ale také na svou dobu extravagantními kostýmy a maskami, stejně jako scénickým pojetím koncertů. Během turné v roce 2004 absolvoval Bowie operaci srdce. Naživo vystoupil naposledy v roce 2006 na charitativním koncertě v New Yorku.

Bowie v roce 2013 překvapivě oznámil comeback. Jeho tvorba budí vášnivé reakce i s novým albem Blackstar, které se objevilo na pultech 8. ledna, v den jeho 69. narozenin. Album obsahuje sedm písní, včetně jedné s názvem Lazarus, v níž zpívá: „Podívejte se, jsem v nebi.“