Peter O'Toole: Je načase to zabalit a ukončit kariéru

Londýn - Britský filmový a divadelní herec Peter O'Toole oznámil, že končí hereckou kariéru, která mu přinesla řadu slavných rolí a osm nominací na Oscara. „Je načase to zabalit a odejít z filmového plátna a divadelní scény. Již pro to nemám to zaujetí, a to se nevrátí,“ uvedl O'Toole, kterému bude v srpnu 80 let.

Herecká kariéra mu přinesla „podporu veřejnosti, citové uspokojení a hmotné pohodlí“. „Svedla mě dohromady se skvělými lidmi a dobrými společníky, se kterými jsem sdílel nevyhnutelný osud herců - propadáky i úspěchy,“ uvedl O'Toole. Zdůraznil, že se loučí s profesí „bez slz a s hlubokou vděčností“.

O'Toole se dal na hereckou dráhu po službě u vojenského námořnictva. Nejprve se prosadil v divadle hlavní rolí v Hamletovi či jako Shylock v Kupci benátském. Patřil k nastupující generaci britských divadelních herců, kteří se brzy proslavili v Hollywoodu. „Tvořili jsme skupinu herců z dělnických rodin, jako byli Peter O'Toole, Albert Finney a ostatní a všechno jsme změnili,“ řekl nedávno v rozhovoru O'Tooleův vrstevník Michael Caine.

Křídla slávy režiséra Otakara Votočka

O'Toole se v Hollywoodu proslavil před 50 lety ve snímku Davida Leana Lawrence z Arábie. Následovala řada slavných úloh v snímcích jako Lev v zimě, Becket, Sbohem, pane profesore!, V roli kaskadéra či The Ruling Class (Vládnoucí třída). Hrál hlavní roli také v roce 1990 ve filmu Křídla slávy režiséra českého původu Otakara Votočka.

Ve snímku Můj oblíbený rok hrál zpustlého herce, kterého zajímá jen pití a hýření, tedy úlohu, jež se zdála být pro něj jako stvořená. Kromě hereckých úspěchů byl známý i flámy s podobně založenými kolegy, jako byli Richard Burton, Richard Harris a Peter Finch. O'Toole byl osmkrát nominován na Oscara, ale nikdy ho nezískal. Dostal nicméně v roce 2003 čestného Oscara za celoživotní dílo. Nyní se věnuje psaní třetího dílu svých pamětí.