Rosa a Dara zažívají prázdninová dobrodružství na Déčku i v Soulu

ROZHOVOR. Co vše lze zažít o prázdninách? Inspiraci mohou děti najít u sedmiletých dvojčat Rosy a Dary a jejich Velkého prázdninového dobrodružství, které před několika dny ocenil i festival v Soulu. Půlhodinový animovaný snímek zde získal hlavní ocenění Distinction Award v sekci SICAF KID. Film je spojen s naučně zábavným projektem, k němuž se připojil i web Déčka. Více o Rose, Daře a jejich ocenění prozradil v rozhovoru režisér a výtvarník jejich dobrodružství Martin Duda.

Animace je pro asijský svět velké téma. Čím vaše sedmiletá dvojčata soutěž v Soulu zaujala?

Líbilo se jim, že je film zábavný, chytrý a také jeho výtvarná stránka, která je výraznější, je kombinací 2D a 3D animace.

Měl jste možnost usednout i v porotě. Jak se vám líbila světová konkurence animátorů?

Byl jsem v jiné sekci, pochopitelně, a bylo to zajímavé. Rozpětí je velké: od úplně klasických, kreslených věcí až po 3D snímky, které vypadají jako trailer na počítačovou hru. S ostatními porotci jsme vybírali spíše příběhy, které jsou „lidštější“ jak obsahem, tak výtvarnou technikou.

Rozhovor s režisérem a výtvarníkem Martinem Dudou (zdroj: ČT24)

Film byl uveden do kin loni v říjnu. Je možné ho ještě někde vidět?

Na webu RosaDara.tv  je k vidění celý svět Rosy a Dary, protože tento projekt není jen o filmu, ale i o hrách, naučně zábavných videích, ve spolupráci s Českou televizí jsme také na léto vydávali sešit aktivit.  A pro děti, které neumí číst, je zdarma ke stažení audiokniha, načtená původními hlasy z filmu.

Co Rosu, Daru a vás čeká dalšího?

Připravuje se seriál a začali jsme také psát scénář na celovečerní film.