Jazz reaguje na přežití eura, říká Kurt Elling

Praha - V rámci mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms večer v Žofín Garden na Slovanském ostrově v Praze zazpívá americký jazzový zpěvák Kurt Elling. Budoucnost jazzu spočívá především v tom, jak budou hudebníci reagovat na vlivy okolního světa, domnívá se Elling, který byl hostem Profilu ČT24. Situace světa je pro muziku stejně důležitá jako její tempo. „Například zrychlená komunikace mezi národy i jednotlivci, Twitter, Skype, vývoj na politické scéně, zda lidé budou mít práci, jestli přežije euro…“

Elling žil odmalička obklopen hudbou, během života hrál různé hudební styly na mnoho hudebních nástrojů. Dlouhou dobu přesto netušil, že se bude hudbě věnovat naplno. „Můj otec byl kapelníkem a já vždycky hrával Bacha, Brahmse a Mozarta, kteří jsou skvělí a vzrušující, nicméně já nechtěl hrát v kostele a nechtěl jsem být ani akademický hráč. Nevěděl jsem, jakou hudbu hrát, ani jsem hudbu nechápal jako poslání.“ Potom se však, jak říká, jednoho večera zamiloval do jazzu.

Můžeme improvizovat, jak chceme

Rodák z Chicaga přijede ve velmi komorním a zcela novém složení s kytaristou Charliem Hunterem, jehož sedmi a osmistrunná kytara plnohodnotně nahrazuje kytaru i basu. Za bicí usedne Derrek Phillips. „Zvuk zní jako velký orchestr,“ chválí muzikanty Elling. „V této komornější sestavě přitom můžeme improvizovat, jak chceme.“

Rozhovor s Kurtem Ellingem (zdroj: ČT24)

Elling vystoupí jako host nizozemského Metropole Orkestu řízeného šéfdirigentem Vincem Mendozou v Rotterdamu. Uznávaný zpěvák je držitelem nejen aktuální Grammy, ale mnohonásobným vítězem ankety kritiků prestižního amerického časopisu Down Beat.

Letní hudební přehlídku Prague Proms zahájil 16. června koncert světově uznávaného trumpetisty Nicholase Paytona, který zkomponoval skladbu přímo pro Prague Proms. Ve světové premiéře ji uvedl s ČNSO, rezidenčním tělesem festivalu.

Prague Proms je letos ve znamení několika premiér. Na 8. ročník přehlídky konané mezi 16. červnem a 22. červencem zavítá vedle Paytona a Ellinga také americkovenezuelská klavíristka Gabriela Monterová. Posledním koncertem bude 21. července program s názvem Smrt v opeře. Podrobné informace jsou dostupné na webových stránkách festivalu.