Rock for People - v osmnácti bouřlivě

Hradec Králové  - Tradičním večírkem pro nedočkavé ve Festivalparku v Hradci Králové začal 18. ročník festivalu Rock for People. Potrvá do 6. července a pořadatelé očekávají až 30 000 návštěvníků. Úvodní večírek ale omezila bouře. Déšť provázený větrem způsobil závadu na přívodu elektřiny, program, který měl začít v 15:00, proto začal jen na scénách ve stanech s vlastním agregátem. Program by se měl se zpožděním uskutečnit na sedmi pódiích. Představí se například skupiny Charlie Straight, Eddie Stoilow, Medvěd 009 a Polemic. Hvězdami večera budou Aneta Langerová a Tomáš Klus.

Již v pondělí večer se ve stanovém městečku sešlo 4000 nadšenců, kteří sledovali hudební program na Hospůdka stage. „Lidé se bavili a z jejich euforie bylo vidět, že v průběhu roku pravděpodobně, co se týká festivalových zážitků, abstinovali,“ říká mluvčí festivalu Jiří Hlinka.

Asi budeme muset nastavovat i před večírkem

„Je to už skutečná tradice. Protože mnoho lidí přijíždí předem, aby se aklimatizovali v areálu, před mnoha lety jsme jim začali dělat program. Festival je normálně třídenní a Večírkem pro nedočkavé si to trochu nastavujeme. Ale zjistili jsme, že asi budeme muset nastavovat i před večírkem, neboť již včera byl areál skoro plný,“ informoval ředitel festivalu Michal Thomas.

Úvod festivalu už ráno provázela velká bouřka, která se přihnala nad stanové městečko u Festivalparku. „Naštěstí to byla bouřka bez větrných poryvů, které bývají největším problémem,“ uvedl Hlinka. Bouřka podle něj vytopila několik stanů. Na cestě na festival je také přes sto účastníků cyklojízdy Rock for People, kteří na trase vedoucí z Prahy do Hradce Králové tradičně přenocovali na Kmochově ostrově v Kolíně.

The Prodigy měli největší kotel v historii

V první oficiální festivalový den ve středu 4. července zahrají také The Prodigy, o den později vystoupí Faith No More a závěrečný den ozdobí mimo jiné skupina Architects. Rock for People ke svým 18. narozeninám nabídne větší koncentraci zahraničních hvězd než v předchozích ročnících. Pořadatelé pozvali i skupiny, které se festivalu s úspěchem zúčastnily v minulých letech.

„Například skupina The Prodigy na festivalu hrála před dvěma lety. Když jsme je pozvali nyní znovu na naše 18. narozeniny s tím, že měli úplně největší kotel v historii, velmi rádi přijali. Ale kromě osvědčených kapel program nabízí i mnoho zajímavých hudebních překvapení, doplněno vše o nehudební akce, jako jsou divadelní představení. Jako první festival v republice máme připravenu technickou show, která se jmenuje Lords of Lightning a další a další lahůdky,“ láká na festival jeho ředitel.

Na zajištění hladkého průběhu akce se denně budou podílet desítky policistů z řad dopravní, pořádkové i kriminální služby. Hlídka dopravní policie bude monitorovat zejména oboustrannou příjezdovou trasu na hradecké letiště. Program podle pořadatelů slibuje přes 150 vystupujících. Vstupenky na festival jsou do konce akce za 1 600 korun.

Vydáno pod