„Fotka je dále žijící moment.“ Zemřel fotograf Adam Holý

Ve věku 42 let zemřel ve čtvrtek fotograf Adam Holý. Loni se stal Fotografem roku na cenách Czech Grand Design. Ocenění získal za knihu intimních portrétů svých modelek s názvem The Overview Effect.

Holý se narodil v roce 1974 v Ústí nad Labem. Vystudoval Střední průmyslovou školu grafickou v Praze, poté žil v Praze. Pracoval na volné noze, zastupuje ho Polansky Gallery. Ta například loni vystavila jeho expresivní ženské portréty, syrové akty a velkoformátové intimní krajiny. Připomeňte si reportáž z výstavy:

Adam Holý zkoumá ženy a krajiny (zdroj: ČT24)

Kromě vlastní tvorby se věnuje reklamní a módní fotografii. Fotil mimo jiné pro magazíny Vice a Variety, je také autorem filmových plakátů. Vytvořil například plakáty ke snímkům Pelíšky, Želary, Paralelní světy či Pouta, spolupracoval na plakátech karlovarského filmového festivalu.

Komerční zakázka je řemeslná práce. Volná tvorba ale pro mě má sugestivitu, je prorostlá s mým životem, s mými myšlenkami. (…) Líbí se mi, když se ve fotografii proplétají určité děje, jichž je focení součástí. Fotka je pak dále žijící moment.
Adam Holý