Tanečníci ve Žďáru si vyměňují KoresponDance

Ve Žďáru začíná festival KoresponDance (zdroj: ČT24)

Jak se dá tančit v oblacích na vysoké čínské tyči? Otázku prý zodpoví čtvrtý ročník festivalu KoresponDance, který do interiéru i venkovních prostor zámku ve Žďáru nad Sázavou přinesl současný tanec a pohybové divadlo.

Ústředním tématem letošního ročníku je tanec a scénografie. K obojímu využívá genius loci barokního místa. „Celý areál je naše divadlo,“ potvrdila ředitelka festivalu Marie Kinsky.

Ve Žďáru se představí umělci z patnácti zemí. Například belgická choreografka a tanečnice Marie Goeminneová se v představení Lostbox zaměří na tělo a pohyb v minimálním prostoru krabice. Slibované mistrovské ovládání čínské tyče zase předvede v tanečně-novocirkusovém Sóle Španěl Jordi Galí.

Nejen profesionálové

Do programu se zapojí ale i neprofesionální umělci. Třeba pěvecký soubor Žďáráček nastudoval pod vedením francouzského choreografa Jeana Gaudina a kontratenoristy Sébastiena Fourniera středověkou hudbu podle partitur španělského kláštera Montserrat.

Kromě divadla, tance a nového cirkusu nabídne festival také koncerty, interaktivní prohlídky a velké mezinárodní setkání mladých choreografů. Hlavní část festivalu KoresponDance začíná v pátek 8. července a skončí tuto neděli.