„Jsem poctěn, jinak bych zůstal doma.“ Vary ocenily Jeana Rena

V komedii Návštěvníci cestuje Jean Reno ze středověku do současnosti, nyní známému herci stačilo vypravit se z Francie do Karlových Varů. Z rukou Jiřího Bartošky převzal Cenu prezidenta festivalu. „Jsem poctěn, jinak bych zůstal doma,“ poznamenal k ocenění. Do Česka se vypravil nejen kvůli filmové přehlídce, ale i natáčení nového filmu.

Na festivalu také stihl natočit pořad Na plovárně s Markem Ebenem a uvést snímek Leon z roku 1994, v němž si zahrál s mladičkou Natalií Portmanovou. Thriller o nájemném vrahovi, jemuž vstoupí do života dvanáctiletá dívka, před jednadvaceti lety zahajoval 30. ročník karlovarského festivalu.

V Česku není Reno poprvé, naposledy tu vloni v květnu natáčel třetí – a prý poslední – pokračování komedie Návštěvníci. Česko vnímá prý jako zemi krásných žen, příjemných, nevystresovaných lidí a dobrého jídla. Všeho si užije při natáčení hongkongského velkofilmu Dobrodruzi s režisérem Stephen Fungem. Štáb se po tuzemských lokalitách bude pohybovat až do září, mimo jiné i v Karlových Varech, ale také v Praze, kde se snímek částečně odehrává, či na zámku Lednice.

Leon (1994, režie: Luc Besson)
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Na festivalu se sedmašedesátiletý herec podělil o poznání z herecké branže se svými začínajícími kolegy. Poradil jim, aby hodně studovali a četli a hlavně nemysleli na slávu. „Tohle je povolání na celý život a vy musíte být vždy přítomen a dobře naladěn, ať už pracujete s kýmkoliv, třeba i s idioty,“ říká Reno, který si prý role nejčastěji vybírá právě podle toho, s kým je má točit.

Otáčet se musí i ve Varech, kde se zdrží jen krátce.

Jean Reno se narodil španělským rodičům v Maroku jako Juan Moreno y Herrera Jiménez. Herectví pak studoval ve Francii, kde se taky proslavil. Do mezinárodního povědomí ho dostala především spolupráce s režisérem Lukem Bessonem. Na přelomu 80. a 90. let se objevil ve snímcích Magická hlubina, Brutální Nikita a Leon. Vedle ostrých hochů (Purpurové řeky, Nemilosrdní) se Reno pustil i do komediálních rolí, především v sérii Návštěvníci. I v komediích mu ale převážně zůstaly role chladných policistů, třeba v Růžovém panterovi. Do obsazení ho přibrali také velké hollywoodské produkce – objevil se například ve filmech Mission: Impossible nebo adaptaci knižního bestselleru Šifra mistra Leonarda.

Jean Reno
Zdroj: Zannoni Julien/ČTK/ABACA

Festivalové dění můžete na webu ČT24 sledovat v našem speciálu a také v on-line reportáži.