Tanec Praha zakončí flamencem Řehoř Samsa

Tanec Praha zakončí Israel Galván (zdroj: ČT24)

Ortodoxní publikum rozdělil na dva tábory, ve světě moderního tance ale sklízí ovace. Jeden z největších inovátorů španělského flamenca Israel Galván zakončí ve čtvrtek festival Tanec Praha.

Sevillský rodák vyrostl v rodině, kde bylo klasické flamenco náboženstvím. Také proto jednoho dne ucítil, že se potřebuje vymanit a posunout. Dnes je unikátní styl Israela Galvána jen obtížně zařaditelný, a když už, tak jako flamenco freestyle.

Je pro mě důležité, co cítím já sám. Nechci vytvořit líbivý suvenýr, který si někdo odnese. Já jsem tady jako Israel Galván, jsem tanečník flamenca a snažím se být věrný hlavně sám sobě.
Israel Galván

Galvánův styl se neustále vyvíjí, aniž by zapíral klasické kořeny. V Praze vystoupí ve skupině zdánlivě nesourodých umělců: se zpěvačkou tradičního flamenca, perkusistou a avantgardní jazzovou pianistkou.

„Když se na sebe dívám, jak působím na pódiu, připadám si trochu jako Řehoř Samsa z Kafkovy Proměny,“ říká o svém stylu Galván, který povídku Franze Kafky také tanečně zpracoval. Tanečníky flamenca přirovnává ke hmyzu, čím podivnější a charakterističtější jsou jejich pohyby, tím prý lépe. Českým divákům své pojetí tance v choreografii La Curva předvede večer v Hudebním divadle Karlín.