Do Varů přijede Willem Dafoe nebo Charlie Kaufman

Na festival do Karlových Varů přijedou herec Willem Dafoe, který je známý z Čety, Anglického pacienta nebo Nymfomanky, a scenárista Charlie Kaufman, který napsal snímky V kůži Johna Malkoviche nebo Věčný svit neposkvrněné mysli. Na tiskové konferenci k 51. ročníku mezinárodní přehlídky to uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Americký herec Willem Dafoe, držitel dvou oscarových nominací, převezme ve Varech cenu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu prezidenta festivalu pak obdrží americký scenárista, režisér a producent Charlie Kaufman, který je držitelem Oscara za scénář k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli.

Willem Dafoe byl dvakrát nominován na Oscara za filmy Četa a Ve stínu upíra, získal také nominaci na Zlatý glóbus a dostal Cenu losangeleských filmových kritiků. Festival uvede snímek Abela Ferrary Pasolini a Scorseseho drama Poslední pokušení Krista.

Charlie Kaufman
Zdroj: Scott Gries/ČTK/APInvision

Charlie Kaufman debutoval jako režisér v roce 2008 snímkem podle vlastního scénáře Synecdoche, New York, který byl uveden v Cannes. Jeho loňský autorský film Anomalisa byl nominován na Oscara za nejlepší animovaný film a bude promítnut také ve Varech. Kaufman se proslavil především jako scenárista, pracoval na filmech Adaptace, V kůži Johna Malkoviche nebo Věčný svit neposkvrněné mysli.

Do Varů dále přijedou dvě titulní hrdinky filmu režiséra Pedra Almodóvara Julieta, herečky Adriana Ugarte a Emma Suárezová. Snímek měl premiéru v Cannes a do našich kin vstoupí 21. července.

Festival zahájí operace Anthropoid

Celý festival zahájí 1. července zásadní příběh moderní české historie. Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha popisuje drama Anthropoid, nazvané podle tehdejší operace. Uvést ho přijede mimo jiné představitel Jana Kubiše Jamie Dornan. Termín české distribuční premiéry filmu Anthropoid zatím není znám.

V hlavní soutěži se objeví dva české filmy. Oba vznikly v koprodukci České televize. Ve světové premiéře bude uveden autobiografický Vlk z Královských Vinohrad od nedávno zesnulého režiséra a scenáristy Jana Němce a drama z osmadesátých let Učitelka, která je dalším titulem z autorské dílny Jan Hřebejk a Petr Jarchovský.

Hlavním mediálním partnerem MFF Karlovy Vary je tradičně Česká televize. V doprovodném programu chystá besedy, koncerty a projekce. Mimo jiné představí nový seriál Já, Mattoni, spojený s Karlovými Vary.