Hudba Franka Zappy zahájila Prague Proms

Pražské Rudolfinum v sobotu večer rozezněl netradiční program poskládaný z orchestrálních skladeb Franka Zappy. V téměř zaplněné Dvořákově síni tak zahájil hudební festival Prague Proms. Zappovy skladby provedl Český národní symfonický orchestr pod taktovkou mladé americké dirigentky japonského původu Sarah Hicksové.

„Dobrý večer! Jak se máte?“ přivítala česky publikum Hicksová, která má zkušenosti s řízením koncertů klasické i popové hudby. Spolupracovala například se Stingem. Nadšení diváci po přestávce přivítali také Zappovy bývalé spoluhráče, kteří se zúčastnili tohoto vystoupení také v Los Angeles: klávesistu Iana Underwooda a baskytaristu Scotta Thunese. Na kytaru zahrál kytarista Jamie Kime a na bicí Joe Travers.

Hudba vtipná a náročná

Orchestrální hudba amerického rockera Zappy není moc známá, proto jeho dcera Diva, která se koncertu účastnila, vymyslela v roce 2013 putovní projekt, který představil hudebníkovu symfonickou i rockovou hudbu.

Hudba Franka Zappy zahájila Prague Proms (zdroj: ČT24)

Posluchačsky náročné skladby pro symfonický orchestr, z nichž jednu z nich doplnil i smích hudebníků, sóla jejich nástrojů i kouření šéfa orchestru, vystřídaly ve druhé půlce koncertu rockové melodie. Příchod Divy na pódium pak byl emotivním zážitkem pro dirigentku i pro celý sál. „Chtěla bych, aby tady byli oba moji rodiče,“ uzavřela koncert Diva.

Při představení se stalo několik vtipných momentů, například když se stavěl pultík pro dirigentku, spustila kapela známou píseň Dívka z Ipanemy. Diváci také ocenili, že několik hudebníků bylo oblečených ve stylu květinových dětí. Koncert skončil dvojími ovacemi vstoje.

Americký zpěvák, skladatel a experimentátor Frank Zappa, který zemřel před 23 lety, zavítal krátce po sametové revoluci do České republiky, tehdy na pozvání prezidenta Václava Havla. Doprovázel ho tehdy hudebník Michael Kocáb, který navštívil také dnešní koncert.

Prague Proms uvede světové zpěvačky

Dvanáctý ročník mezinárodního festivalu Prague Proms, který potrvá do 26. července, nabídne na koncertech Hollywood Night Classic a Hollywood Night XXL filmovou muziku včetně Morriconeho hudby z filmů Osm hrozných a Nespoutaný Django.

Přivítá rovněž světové zpěvačky Editu Gruberovou, Angelique Kidjovou a Dianne Reevesovou. Sérii zahájí 24. června jazzová vokalistka a pětinásobná držitelka Grammy Reevesová. Slovenská sopranistka Gruberová vystoupí 28. června a Kidjová, pocházející z afrického Beninu, zazpívá 13. července. Loni festival navštívilo 14 tisíc diváků.

Vydáno pod