Pavel Pepperštejn v Ostravě zkoumá extrémy paměti

Pavel Pepperštejn zkoumá extrémy paměti (zdroj: ČT24)

Malíř a spisovatel Pavel Pepperštejn je jeden z nevýraznějších ruských umělců své generace. Ostravská galerie Plato představila dva soubory jeho obrazů a uvedla jeho dílo do českého prostředí. Výstava nazvaná Memory is over potrvá do 21. srpna.

Jak název napovídá, oba soubory pracují s tématem paměti. „První řada se týká imaginace zaměřené na budoucnost. Odvěká představa světa v době za mnoho desítek, stovek či tisíc let tradičně vyvolává moralizátorství utopií či antiutopií, vědeckofantastické či apokalyptické vize nebo pasivní ignorování budoucího neznáma,“ uvažuje kurátor Tomáš Glanc.

Druhý soubor se týká starých řeckých mýtů. „Pepperštejn nemění odvěké obsahy známých námětů, ale dodává jim novou intenzitu propojením s mytologií suprematismu, jenž znamenal klíčový obrat v dějinách moderního umění a myšlení,“ napsal Tomáš Glanc.

Jméno z Thomase Manna

Pepperštejn žije v Moskvě, nerad necestuje a nestojí o větší pozornost. Někdy se však vrací do Prahy, kde studoval. „Svým životopisem je spojený s Prahou a s Českou republikou, protože v Praze žije jeho otec, významný ruský umělec Viktor Pivovarov,“ připomíná Glanc. Jméno Pepperštejn je psedonym vybraný z románu Thomase Manna.

Pavel Pepperštejn (narozen 1966) je také spisovatel, filmař a módní návrhář. V Praze studoval v osmdesátých letech. Roku 1987 založil uměleckou skupinu „Inspekce medicínská hermeneutika“. Stěžejními postupy jeho tvorby jsou komentář, interpretace nebo ilustrace, často pracuje s imaginací založenou na halucinacích.