Pragovka vyrábí Random umění

Pragovka vyrábí Random umění (zdroj: ČT24)

Jedna z nejvýraznějších českých uměleckých komunit, ateliéry Pragovka, otevírá vlastní galerii. Provoz zahájila expozice s názvem Random. Galerie je dalším krokem k vybudování nového uměleckého centra.

V bývalé tovární budově automobilky Praga v Praze dnes vzniká umění. Hala E vysočanské Pragovky se jako umělecké ateliéry pronajímá od roku 2010. Celkem zde působí přes sedmdesát umělců různého zaměření. Autoři na místě uspořádali řadu akcí pro veřejnost, mimo jiné již tradiční podzimní salon nebo otevřené ateliéry Kolben Open.

Nově otevřená galerie má podpořit rezidenty ateliérů a zároveň pomoci k vybudování nového uměleckého centra v areálu Pragovky. První výstava s názvem Random dostala hned tři možné podtituly: 1. Konec iluzí: Konstrukční řešení změny; 2. Post rubbish: Podvádění samolibosti; 3. Remix systému: Retrospektiva kolektivního šarmu.

Název výstavy, anglické přídavné jméno „random“ lze česky přeložit jako „náhodný“ nebo „namátkový“. Kurátoři Lucie Nováčková a Pavel Tichoň vybrali 18 umělců z Pragovky. Kromě jiných zde vystavuje třeba Anna Hulačová, Adam Štech, Martina Chloupa, David Pešat, Vladimír Merta, Lawrence Wells nebo Zuzana Růžičková.