Mládí památkám dopřeje jako první Kutná Hora

Praha - Dny evropského dědictví se budou letos konat od 8. do 16. září. Spolupořadatelem národního zahájení bude Kutná Hora, která zpřístupní dvě desítky památek. Další města se k této akci přihlašují, uzávěrka je 30. června. Zpravidla je v Česku otevřeno přes tisíc památek ve třech stovkách měst. Doprovodných akcí bývá kolem pěti stovek. Tématem letošního ročníku by mělo být Mládí památkám.

Program v Kutné Hoře začne už v předvečer 8. září. Součástí programu bude v královské audienční síni Vlašského dvora konference o restaurování chrámu sv. Barbory v letech 2003 až 2012. „V prostorách Jezuitské koleje (GASK) se uskuteční vernisáž nositelů tradice lidových řemesel. Letos jsou laureáty tohoto významného ocenění čtyři řemeslníci: bednář Josef Hrůza, výrobce ohýbaných saní Josef Nosek, tesař David Stejskal a Miroslav Stecher, který vyrábí české dudy a fanfrnochy,“ doplnil další akci starosta Kutné Hory Ivo Šanc.

V kulturní nabídce bude i první ročník Varhanního festivalu Kutná Hora. Zahájena bude výstava vítězných výtvarných prací z 54 měst soutěže Památky očima mladých či expozice věnovaná historii varhanářského a varhanického řemesla v kutnohorském kostele sv. Jana Nepomuckého.

Dny evropského dědictví (EHD) jsou tradiční akcí, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je pořádá pro veřejnost už pojedenadvacáté. V celoevropském rozměru jsou významnou kulturní událostí pod záštitou Rady Evropy. Každý ročník je věnován určité tematice, letos bylo zájemcům nezávazně doporučeno národní téma Mladí památkám. Dny se konají od roku 1991. Hlásí se k nim 48 zemí Evropské kulturní konvence.

Hostitelem příštího ročníku národního zahájení bude v roce 2013 Olomouc, konferenci o cestovním ruchu uspořádá město Kadaň.