Které zrcadlo chceš olizovat? V Brně začala dvě bienále designu

V Brně začala dvě grafická bienále (zdroj: ČT24)

Brno se stalo městem designu. Ve dvou muzeích odstartovala dvě mezinárodní bienále. V Technickém muzeu se organizátoři zaměřili na produktový design. Stovky předmětů vytvořili studenti středních a vysokých škol. V Uměleckoprůmyslovém muzeu se představují autoři grafického designu. Ze 46 děl tu Velkou cenu porota udělila Švýcarce Anně Hassové.

Vítěznou práci vytvořila laureátka velké ceny 27. Mezinárodního bienále grafického designu Brno pro malou galerii v Neapoli. Její nápadité prospekty jsou v Uměleckoprůmyslovém muzeu vystaveny mezi pracemi dalších desítek autorů z patnácti zemí.

Letošní bienále se tematicky zabývá klíčovými pojmy současného grafického designu a vizuální komunikace. Mezinárodní přehlídku „mezi realitou a fikcí“ nazvanou Které zrcadlo chceš olizovat? doplní ještě pocta osobnosti českého designu Zdeňku Zieglerovi nebo sympozium. 

Bienále Design.S se zaměřuje na studentskou tvorbu. Hodnoticí komise pro výstavu v Technickém muzeu vybrala přes dvě stě prací produktového designu. K vidění jsou do 2. října. Bienále grafického designu potrvá až do 30. října.