Sixtinské kapli vyrostla v Mexiku mladší sestra

Sixtinské kaple jsou na světě dvě (zdroj: ČT24)

Fronty do Sixtinské kaple ve Vatikánu se stojí dlouhé hodiny. Pro mnohé věřící i nevěřící, kteří chtějí slavnou stropní malbu od Michelangela spatřit, je to však tisíce kilometrů. Mexico City se proto rozhodlo vybudovat repliku slavné kaple a zpřístupnit ji tak lidem na americkém kontinentu.

Hned pár dní po otevření se v mexické kapli vytvořily podobně dlouhé fronty jako ve Vatikánu. Autoři myšlenky si i přesto stojí za svým: Je to pro lidi, kteří se pravděpodobně nikdy nebudou moci do Říma vypravit a nikdy tak nebudou moci zažít ten pocit být uvnitř kaple, říkají.

Vatikán poprvé řekl ano

Třídimenzionální replika vatikánské kaple, v jejímž originále konkláve volí papeže, se skládá z několika částí – ikonické fresky imitují fotografické reprodukce vytištěné na speciálních plátnech.

„Bylo vytištěno víc než dva miliony šest set tisíc fotek, abychom přetvořili konklávní část, protože nelze vytisknout přímo takové fotky. Takže jsme vytiskli asi třícentimetrové fotky, které jsme spojili dohromady. Plochý negativ jsme pak použili, abychom tomu dali potřebné křivky a strukturu,“ přibližují proces vzniku autoři.

Podle mexických úřadů je to vůbec poprvé v historii, kdy Vatikán povolil projekt takového rozměru v zahraničí. 22 metrů vysoká, 67 metrů dlouhá a 28 metrů široká mexická kopie kaple vatikánského Apoštolského paláce bude otevřená do července. Očekává se, že repliku uvidí až 2 tisíce lidí za hodinu.