Návštěva Nebezpečného světa Rajka Dolečka vynesla Bartošové Kouteckého cenu

Trailer: Nebezpečný svět Rajka Dolečka (zdroj: Festival Jeden svět)

Co si počít se životem? Existuje vůbec návod na to, jak žít? Režisérka a studentka FAMU Kristýna Bartošová se na tyto a mnohem více otázek ohledně těla a duše zeptala stárnoucího dietologa, srbského nacionalisty a blízkého přítele Ratka Mladiče Rajka Dolečka. Natočila o tom film, který jí teď vynesl Cenu Pavla Kouteckého.

Cenu Pavla Kouteckého si Bartošová převzala na ceremoniálu v Divadle Archa. Do dokumentu se pustila z důvodů rodinné historie – režisérka má kořeny v Bosně a odmítá proto uvěřit tomu, že Srebrenický masakr byl výmysl. Konfrontovala Dolečka, který navzdory srbské národnosti válečný zločin popírá a navíc se ještě přátelí s generálem Mladičem, jenž se měl této genocidy dopustit.  

Chtěla jsem natočit portrét člověka, který popírá genocidu. Když jsem Dolečka poznala, myslela jsem, že bude snadné ho odsoudit. Není ale vždycky jednodušší odsoudit někoho, koho osobně neznáme?
Kristýna Bartošová
Režisérka

Snímek by se proto dal charakterizovat jako dialog o překračování vlastních předsudků a ideologií se snahou najít smíření.

Nebezpečný svět Rajka Dolečka, 2015, Režie: Kristýna Bartošová
Zdroj: Ji.hlava

Bartošová se s Kouteckého cenou nesetkává poprvé. Studuje dokumentární tvorbu na FAMU a v rámci studia vytvořila zatím čtyři krátkometrážní filmy. Za dílo Pod lampou z roku 2012 o napětí mezi Romy a bílou většinou ve městečku poblíž Hrdace Králové už byla na cenu nominovaná. Dále se podílela např. na kolektivním díle skupiny dokumentaristů Film jak Brno, snímek Broučci zase sledoval blokádu kácení stromů na Šumavě. 

  • … kterou organizuje Film & Sociologie a Divadlo Archa ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, byla založena pro připomenutí této výrazné osobnosti dokumentárního filmu. „Jedním z důvodů proč jsme založili Cenu Pavla Kouteckého je, abychom si každoročně v kruhu nejen přátel a filmařů připomněli a promítli nějaký z jeho filmů. On měl jedinečné vidění světa, které dokázal ve filmech zobrazit. Chci, aby diváci měli možnost jeho filmy vidět,“ říká Jarmila Poláková, producentka filmu Občan Havel a jedna ze zakladatelů Ceny Pavla Kouteckého.