Oceán po 25 letech vydal novou desku Ve smíru

Rozhovor k novému albu Oceán (zdroj: ČT24)

Skupina Oceán vydala po čtvrtstoletí novou studiovou desku. Album Ve smíru v rozhovoru představuje zpěvačka Jitka Charvátová, manažer kapely Jaromír Koc a Petr Kučera, autor textu úplně prvního hitu skupiny Oceán – Ráchel. Řeč přišla i na Petra Muka, osobnost s kapelou neodmyslitelně spojenou.

Nejde nezmínit Petra Muka. Singl Bludný Holanďan je dokonce věnován právě jemu.

P. K.: Měli jsme při zkouškách i tvorbě intenzivní pocit, že Petr tam s námi je, protože v nás, stejně jako v našich posluchačích, zanechal silný otisk. Jitka je ale důstojná pokračovatelka, zapadla do tvůrčího procesu skupiny, takže není jen zpěvačka a interpretka, ale podílí se i na tvorbě věcí.  

U některých skladeb můžeme rozpoznat ducha úplně prvních písní Oceánu. Připravovali jste novou desku záměrně s tímto vědomím?

P. K.: Je to zásluhou i producenta Armina Effenbergera, kterému jsme dodali poměrně dost surový materiál. Zvolili jsme při nahrávání týmovou práci, takže producent dostal větší svobodu a byli jsme nadšeni z toho, jak do desky některé oceánské prvky zapojil. 

J. Ch.: Tým kolem desky jsou lidé, kteří Oceán znali, respektovali. Nechalo se to všechno krystalicky čisté a tak jsme mohli navázat na to, co bylo.

Jste novým hlasem po Petru Mukovi, měla jste z toho obavy?

J. Ch.: Jsem střelec. Když mě kluci před šesti lety oslovili, že by rádi hráli, tak jsem řekla: jo, zahrajeme si. A vznikl masakr emocí, protože fanoušci Petra Muka zbožňovali. Snažila jsem se si toho nevšímat, být v linii té hudby a vlastně jsem se i do Petra zamilovala takovou vesmírnou láskou, jak je i v názvu alba. Nesnažila jsem se ho ale nahradit. 

P. K.: Chlap je spíš bojovník, a když chce ve zpěvu vyjádřit emoci, musí trošku hrát divadlo. Ale žena umí emoci vyjádřit přirozeně. Jitka z Petrovy teatrální mystiky udělala civilní mystiku. A její zapojení je zároveň hozená rukavice všem těm „strážcům mauzolea“, kteří chrání zasklený, starý Oceán a nechápou, že je rok 2016. 

Když jste před pěti lety ohlásili comeback, po úspěšné šňůře koncertů se kapela odmlčela. Chystáte teď další turné? 

J. K.: Určitě, chystáme. Jak skončilo comebackové turné, chtěla se kapela pustit do práce, ale pak přišlo takové, jak bych to nazval správně…

J. Ch. a P. K.: …takové lazení…

J. K.: A album nakonec vzniklo velmi rychle, nabaluje se na něj teď hodně aktivit a zájmů. Například ho nekřtíme jednou, ale třikrát: v Praze, Brně i Bratislavě. Už máme také na podzim naplánováno několik desítek koncertů a poptávka je i na další rok.

Vizitka skupiny Oceán
Zdroj: ČT24