Vraťme Židům jejich umění, vyzvala Mirrenová v americkém Senátu

Helen Mirrenová žádá o vrácení ukradeného židovského umění (zdroj: ČT24)

„Když Židé přišli o svá umělecká díla, zároveň tím ztratili své kulturní dědictví,“ pronesla herečka Helen Mirrenová, která vypovídala před americkým Senátem kvůli pomalým restitucím židovského majetku ukradeného během holocaustu. Zastala se lidí čekajících třeba i desítky let na vrácení děl nebo alespoň na náhradu. Sama ostatně hrála hlavní roli ve filmu Dáma ve zlatém zabývající se touto tématikou.

„Umění je odrazem vzpomínek na rodinné i kulturní záležitosti,“ míní Mirrenová. Restituce je kvůli tomu podle jejího názoru v tomto směru zvlášť důležitá. Vyzvala proto americký kongres, aby se zasadil o řešení.

Je velmi smutné, že i 70 let po holocaustu se oběti domáhají náhrad. Je tu takový nedostatek transparentnosti a informací o tom, kde se ukradený majetek nachází, že to prostě odrazuje od jakéhokoli konání.
Helen Mirrenová
Herečka

„Někdo se může ptát, proč to otevíráme právě teď. Mimo jiné i proto, že popírání spravedlnosti je vlastně pokračováním nacistických zločinů,“ přidal se sběratel židovského umění Ronald Lauder.

Arizace neboli zabavování židovského majetku byla běžným opatřením všude na územích ovládaných nacisty, opatření pomáhalo financovat válku a sloužilo i k obohacení exponentů režimu. Hodnota takto zabaveného majetku zůstává nevyčíslitelná.

Dáma ve zlatém dosáhla svého

Dáma ve zlatém, kde si držitelka Oscara zahrála, vypráví příběh Marie Altmannové, která se šedesát let po útěku z Vídně rozhodne získat zpět rodinný majetek zabavený nacisty. Pustí se do zdlouhavého a náročného soudního sporu s rakouskou vládou a americkým Nejvyšším soudem. Proces se nakonec stal jedním z nejznámějších restitučních sporů v historii.