Dospělý Harry Potter a prokleté dítě vstoupí na jeviště

V Londýně má v úterý večer předpremiéru divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě. Osmé pokračování slavné čarodějnické ságy není román, nový příběh se poprvé představí na jevišti. Od posledního dílu se děj posune téměř o 20 let vpřed. Zájem o představení je obrovský a vyprodáno je na několik týdnů dopředu.

„Rowlingová zachovala tradici velkého tajnůstkářství na webových stránkách a veřejně prosí diváky, kteří jdou na úterní předpremiéru, aby neprozrazovali svým známým zápletku ani rozuzlení,“ informuje z Londýna spolupracovník České televize Ivan Kytka.

Nový příběh od J. K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea v červenci vyjde ve Velké Británii jako scénář také v knižní podobě. V Česku práva na knižní vydání scénáře získalo nakladatelství Albatros. Čeští fanoušci se výpravného díla dočkají už na podzim v překladu Petra Eliáše, držitele ocenění Prémie Tomáše Hrácha za překlad z angličtiny.

Chystaná divadelní hra Harry Potter And The Cursed Child je prvním oficiálním potterovským příběhem na divadelních prknech. Odehrává se 19 let po posledním příběhu ze série o Harrym Potterovi. Hlavní hrdina je ve hře už dospělý, přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví.

Minulost a současnost se hrozivě prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst, uvádí nakladatel. Dospělého čaroděje si zahraje Jamie Parker, manželku Ginny Potterovou ztvární Poppy Millerová a mladý Sam Clemmett se představí jako Albus Severus. Představení je přístupné až pro děti od deseti let.

Jamie Parker jako Harry, Sam Clemmett jako syn Albus a Poppy Millerová jako Ginny
Zdroj: Pottermore

Bestsellerová série o Harrym Potterovi vycházela mezi lety 1997 a 2007. Po celém světě se prodalo přes 450 milionů výtisků, série byla přeložena do 79 jazyků. Rowlingová napsala také tři doprovodné tituly z kouzelnického světa na pomoc charitativním organizacím: Famfrpál v průběhu věků, Fantastická zvířata a kde je najít a Bajky barda Beedleho.

Na podzim půjde do kin nový film

Čeští čtenáři objevili knihu s tříletým zpožděním, první díl vyšel v Albatrosu bez většího zájmu v únoru 2000. Knihy o Potterovi začaly vítězit v žebříčcích nejčtenějších děl teprve od vydání třetího dílu v květnu 2001. Knih se prodaly statisíce kusů. Poslední tři díly nakladatelství Albatros vydalo v prvních nákladech přesahujících 200 tisíc výtisků.

Potterománie zasáhla celý showbyznys, těžil z ní také filmový průmysl. Během deseti let vzniklo osm celovečerních snímků, jež se z hlediska tržeb zařadily mezi kasovní trháky. Strmě rostoucí zisky ze značky Harry Potter proměnily Rowlingovou v jednu z nejbohatších žen v Británii a zajistily jí první příčku v žebříčku nejlépe vydělávajících spisovatelů.

Do kin navíc v roce 2016 vstoupí nový film, ke kterému Rowlingová napsala scénář. Hlavním hrdinou nebude Harry Potter, ale Mlok Scamander, který napsal kouzelnickou učebnici Fantastická zvířata a kde je najít. Režie se opět ujal David Yates, který natočil poslední čtyři kousky z potterovské filmové série. Hlavní roli ztvární Eddie Redmayne.