Zlínský festival ovládla bytost Abulele. Zlatý střevíček obula Dagmar Havlová

Zlín Film Festival rozdal zlaté střevíčky (zdroj: ČT24)

Izraelský snímek Abulele, který režíroval Jonathan Geva, ovládl letošní ročník zlínského filmového festivalu. Snímek získal hned tři ceny, cenu diváků pro nejúspěšnější hraný film, cenu ekumenické poroty i cenu mezinárodní dětské poroty pro hraný film pro děti. Zlatý střevíček za mimořádný přínos získala Dagmar Havlová.

Vítězný film Abulele vypráví příběh malého chlapce, který se těžce vyrovnává se smrtí svého bratra, za kterou cítí vinu. Situace se změní v okamžiku, kdy ve sklepě objeví prastarou obludu Abulele. Na první pohled nebezpečná příšera je přátelská a hravá bytost. „Film dokáže otevírat témata jako zármutek ze smrti sourozence nebo vytváření předsudků. Je důležité, že tyhle otázky se dětem otevírají takhle srozumitelnou formou,“ ocenil snímek porotce Vít Poláček.

Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež na pátečním galavečeru, kterého se zúčastnil také premiér Bohuslav Sobotka, převzala herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová. Ještě pod jménem Veškrnová hrála třeba ve filmech Holky z porcelánu, Holka na zabití, Jak se točí Rozmarýny nebo v seriálech Návštěvníci, Cirkus Humberto nebo Bylo nás pět, na který se rád díval její muž Václav Havel.

Dagmar Havlová: Práce pro děti je složitá (zdroj: ČT24)

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti si odnesl korejský film o psychické šikaně Náš svět, jeho dětská herečka získala za svůj výkon také Cenu města Zlína. Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro mládež získal snímek Ochránce a Cenu Miloše Macourka za nejlepší mládežnický herecký výkon v hraných filmech pro mládež dostala Hiba Atallahová za svou roli ve filmu Superstar. Mládežnické porotě se nejvíce líbil ruský film Hřiště.

Diváci Déčka: Neříkej mi myšičko!

Letos poprvé se udělovala cena diváků dětské stanice ČT:D pro nejúspěšnější krátký animovaný film pro děti. Získal ji snímek Neříkej mi myšičko! „Jedná se o diváckou cenu, o které rozhodly děti v hlasování o nejlepší krátký animovaný film, jež probíhalo na webu Déčka. Děti vybíraly ze šestnácti filmů,“ uvedl výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

Neříkej mi myšičko
Zdroj: Česká televize

Australský film Orchestr získal Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film. Cenu Hermíny Týrlové pro tvůrce do 35 si odnesla režisérka snímku Pro maminku Dina Velikovskaja. Soutěž studentských filmů Zlínský pes vyhrál český snímek Furiant Ondřeje Hudečka. Divácky nejúspěšnější animovaný film byl německý snímek Tygr.

Odborná porota pro hrané evropské debuty udělila Cenu Evropy ruskému snímku Rebelská unie, zvláštní cenu dala mladému herci v tureckém filmu Rauf. Francouzský film Osudu navzdory si odnesl cenu mezinárodní poroty Evropské asociace dětského filmu (ECFA) i speciální uznání ekumenické poroty. Letošní zlínský filmový festival navštívilo rekordních 125 tisíc lidí, tedy o 5000 lidí více než loňský ročník.