Možná jedna z posledních sezon točny začala láskou

Český Krumlov - Činoherní novinka Dekameron zahájila letošní sezonu v českokrumlovském plenérovém divadle. Mohla by být jednou z posledních, protože čeští památkáři a výbor UNESCO chtějí točnu ze zámecké zahrady nejpozději v roce 2015 odstranit. Po této sezoně by mělo být jasné, na kterou stranu se přikloní současné vedení ministerstva kultury.

Při zahájení sezony točna diváky „odvezla do Florencie“. Před očima se jim odvíjely bláznivé příběhy na motivy Boccacciova Dekameronu. Z rozsáhlé renesanční předlohy autorský tandem Martin Glaser a Olga Šubrtová vybrali postavy, dramatické situace, zápletky a příběhy, které zažívá, na rozdíl od Boccaciova díla, jen dvacítka postav. Děj podtrhuje bohatá výprava, teatrální svícení. Zprvu prázdný park se postupně zaplní dosud největším množstvím kulis. Pro diváky je připraven i karneval.

Scéna je dílem Jaromíra Vlčka, barvami hýřící kostýmy navrhl dlouholetý spolupracovník Jihočeského divadla Tomáš Kypta, z jehož dílny pochází i výprava ke Komediantům, Robinu Hoodovi či Donu Giovannimu. Na Dekameron, komedii prosycenou humorem a láskou, mohou diváci do zámecké zahrady přijít do 26. června.

  • Dekameron / Roman Nevěčný a Jan Hušek autor: David Veis, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3658/365745.jpg
  • Dekameron autor: David Veis, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3658/365743.jpg
  • Dekameron / Zdeněk Kupka a Věra Hlaváčková autor: David Veis, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3658/365744.jpg
  • Dekameron / zleva: Zdeněk Kupka, Věra Hlaváčková a Tomáš Drápela autor: David Veis, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3658/365742.jpg

Jihočeské divadlo letos divákům v Českém Krumlově v premiéře ještě nabídne Prokofjevův balet Romeo a Julie a Verdiho operu Rigoletto. Před hlediště se vrátí Leoncavallovi Komedianti s José Curou, úspěšná komedie Jak se vám líbí, Robin Hood a naposledy Menzelův Sluha dvou pánů.

Loni vidělo 86 představení před českokrumlovskou točnou téměř 51 000 diváků. Do hlediště je přilákali především Komedianti s José Curou a inscenace Jak se vám líbí v režii Davida Radoka. Rekordní byly tržby - 32 milionů korun.

Otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě patří více než 50 let mezi přední evropské divadelní plenérové scény. Památkářům se současná točna nelíbí. Nelíbí se ani světovému výboru UNESCO, které Krumlov zapsalo v roce 1992 na seznam světového dědictví. Představitelé Jihočeského kraje, Českých Budějovic a Českého Krumlova se zasazují o modernizaci scény na nynějším místě. Po personální změně v čele ministerstva kultury jsou prý jednání o budoucnosti točny na mrtvém bodě. Ministryně Alena Hanáková na posledním setkání přislíbila, že je znovu otevře. Ráda by prý na jednání výboru v Paříži zastupovala stát osobně. Sílí obavy, že divadlo bude přesunuto za zdi zámeckého areálu.