Existují památky, které stojí za to odhalit

Praha - Pražský klub Rock Café bude hostit výstavu Odhalené památky. Stylizované fotografie Stanislava Honzíka rozhodně rozproudí vaši fantazii, prvoplánové akty ale nečekejte. Nejde totiž ani tak o odhalování lidských těl, jako především o tajemství polozapomenutých zámků Nebílovy, Příchovice a Dolní Lukavice, které stojí za to odhalit. Výsledek semestrálního projektu, který se podařilo dovést daleko za hranice klasické zkoušky, uvede 14. června od 19 hodin vernisáž, na které vystoupí Core’n’out DJ’s a Christina Delaney. Vstup a drink je zdarma.

„Pro projekt jsme vybrali tři zámky, které nás zaujaly svou krásou, příběhy i atmosférou. Všechny tyto památky propojuje osoba plzeňského stavitele a architekta Jakuba Augustona mladšího. Projekt má za cíl vzbudit v návštěvnících touhu objevovat krásu a tajemství všude kolem sebe, rozhlížet se a poznávat nová místa,“ řekla jedna z autorek projektu Lucie Koulová. 

Cílem projektu je pokusit se o propagaci objektů, které nejsou tak populární jako jiné turisticky atraktivní památky, přestože jde o architektonicky zajímavé stavby s bohatou historií. Projekt vymysleli studenti oboru Arts management na VŠE v Praze. Na zámcích Nebílovy, Příchovice a Dolní Lukavice tak proběhlo nevšední focení, jehož výsledkem jsou fotografie ilustrující příběhy a mýty z míst, která ani dnes neztratila své kouzlo. K vidění budou po celý měsíc od 14. 6. v klubu Rock Café. 

„Název Odhalené památky si pohrává se slovy a využívá českého jazyka - odhalování příběhů a osob, spojené s objevováním a poodhalováním místních polozapomenutých zajímavostí a unikátní architektury,“ uvedla Koulová.

Česká republika má, co se týče památkového fondu, nevyužitý potenciál. Mnoho památkových objektů je ve velmi špatném stavu, některé dokonce na pokraji zániku. Na tento problém chce projekt upozornit a ukázat lidem, že všude kolem nás existují památky, které stojí za to odhalit. „Proto se je snažíme prezentovat trochu netradičním způsobem, prostřednictvím stylizovaných fotografií,“ dodává Koulová. 

Právě netradičnost pojetí a cílení na mladé lidi zaujalo také kastelána zámku Nebílovy Milana Fialu. „Spolupráce s ním i s docentem Jiřím Patočkou, majitelem zámku Příchovice, byla skvělá. Bez jejich vstřícnosti, ochoty a zaujetí pro památky by projekt nemohl vzniknout.  Velké díky patří také majitelce zámku Dolní Lukavice Viktorii Veverkové – Duphenieux,“ říká Kristýna Lišková, spoluautorka projektu. 

„Budeme velice rády, pokud inspirujeme další mladé lidi k podobným akcím,“ uzavřela Lišková. Na výstavě v klubu Rock Café bude k vidění devět fotografií pořízených celkem na třech zámeckých objektech. Následně je plánováno přesunout fotografie na místo jejich vzniku.

Vydáno pod