Jediný koncert Cury ve střední Evropě připadl na Olomouc

Olomouc - Před vyprodaným hledištěm vystoupí v sobotu v centru Olomouce jeden z nejlepších světových tenoristů José Cura. Na jediném letošním koncertě argeninského pěvce ve střední Evropě vystoupí i korejská sopranistka Wonsin Lee. Do Česka se tenorista vrátí za dva měsíce, kdy bude účinkovat v opeře Ruggiera Leoncavalla Komedianti v Českém Krumlově.

Curu doprovodí na olomouckém Horním náměstí zhruba 60 členů Moravské filharmonie. Těleso doprovázelo tenoristu například i před 12 lety na jeho turné po Německu a Rakousku. Koncert se uskuteční pod taktovkou argentinského dirigenta Maria de Rosy.

Posluchači se mohou těšit na árie například z Verdiho oper Síla osudu či Othello nebo Pucciniho Toscy, Manon Lescaut a Butterfly. „Je to program, který si přáli pořadatelé. Ti znají své posluchače, proto jsem se přizpůsobil, aby olomoucké publikum dostalo to, co žádá,“ uvedl Cura.

Koncert se uskuteční za každého počasí. Takzvanou mokrou variantu nebylo možné připravit, protože ve městě není odpovídající sál. „Zpívat pro lidi je má práce i potěšení. Koncerty v otevřeném prostoru jsou ale náročnější. Zpěvák musí zpívat na mikrofon, což je takový náš malý nepřítel. Elektronika je tak dobrá, že zachytí každý zvuk,“ podotkl Cura.

První zkoušku s orchestrem absolvoval už dnes večer. Přestože je také dirigentem, v Olomouci se v této roli ani na chvíli nepředstaví. „Neměl jsem čas se na to s orchestrem připravit. Budu jen zpívat,“ odůvodnil to Cura, který ve čtvrtek účinkoval v opeře Tosca v Kolíně nad Rýnem a 7. června jej tento úkol opět čeká v Oslu.

José Cura (uprostřed) při zkoušce Komediantů
Zdroj: ČT24/ČTK

Padesátiletý Cura vystupoval v Česku například loni a předloni v Českém Krumlově a dříve v Praze. Profesionálně začal zpívat až ve 28 letech. Účinkuje na nejprestižnějších divadelních scénách včetně Metropolitní opery, Vídeňské státní opery, Královské opery v Anglii, Opery v Curychu a v La Scale. Také se proslavil po celém světě díky početným televizním operním inscenacím a koncertům.