Zlatý střevíček za Smrt superhrdiny. Druhý obuje Slavná pětka

Zlín – Čtyři ceny, včetně Zlatého střevíčku za nejlepší hraný film pro mládež, si z 52. ročníku Film Festivalu Zlín odveze irsko-německý snímek Smrt superhrdiny. Zlatý střevíček v kategorii hraných snímků pro děti „obuje“ německý titul Slavná pětka. Nejlepším animovaným filmem byla vyhlášena Povídka z přístavu, která zastupovala na mezinárodní přehlídce japonskou kinematografii.

Snímek irského režiséra Iana Fitzgibbona ocenila kromě odborné poroty, která uděluje Zlatý střevíček, také mládežnická porota, film získal cenu diváků i cenu poroty Evropské asociace dětského filmu (ECFA).

Film Smrt superhrdiny o patnáctiletém nemocném chlapci okamžitě uchvátil odbornou porotu a žádný jiný snímek jej nepřekonal. „Je dobře udělaný, je v něm nádherné propojení s animací, je to udělané mladě. Přestože hlavní hrdina je nemocný a umírá, je to komedie, diváci se můžou smát a je to v pořádku,“ uvedl člen poroty, režisér Karel Janák.

Dětská porota ocenila nizozemský snímek Tom Kulička, Cenu města Zlína získal český film Modrý tygr, který vznikl v koprodukci České televize. Zvláštní uznání hranému filmu pro mládež a Cenu Miloše Macourka dostaly Téměř nevinné lži z Izraele. Cenu Hermíny Týrlové pro mladého tvůrce do 35 let si odnesl nizozemský film Blecha. V kategorii evropských debutů se porotě nejvíce líbil britský film Divoký Bill, zvláštní cenu poroty si odnesl litevský snímek Anarchie v Zirmunai. Cenu ekumenické poroty získal jihokorejský snímek Natvrdo.

„Myslím, že došlo k jistému posunu především u filmů pro mládež. Rýsuje se trend zapojovat i vážnější, složitější témata. Některé z oceněných filmů jsou právě tohoto druhu,“ komentoval výsledky 52. ročníku umělecký ředitel festivalu Petr Koliha.

Na festivalu získal letos cenu také slovenský režisér Matej Mináč Grand Prix za objevné a lidsky hluboké téma filmu Nickyho rodina, stejnou cenu za celoživotní dílo dostal také kameraman František Němec.

Laureát jednoho z ocenění byl ale znám už před festivalem - Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež převzal při ceremoniálu Jiří Lábus. Za svou nejvýznamnější roli v tomto žánru považuje čaroděje Rumburaka v televizním seriálu Arabela. „Je to pro mě krásné vyznamenání, i když od kolegů v divadle jsem zaslechl, že už tím končím. Byli jsme v tomto žánru vždy za velmoc, teď už úroveň bohužel trochu upadá,“ poznamenal.

Jiří Lábus při autogramiádě filmu Kozí příběh se sýrem na 52. Zlín Film Festivalu
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

 Herec do Zlína přivezl pracovní verzi animovaného filmu Kozí příběh se sýrem, v němž propůjčil hlas právě koze. Snímek, který je pokračováním prvního českého 3D filmu Kozí příběh, se v kinech objeví na podzim tohoto roku.

Slavnostní večer byl poctou filmovému skladateli Zdeňku Liškovi, který by letos oslavil devadesáté narozeniny. „Jeho hudba je chytlavá, přitom neztrácí rozměr vážné hudby. Bývá srovnáván s Enniem Morriconem, ale myslím, že v něčem zašel ještě dál,“ považuje Koliha připomenutí skladatele, který je navíc spojen se Zlínem, při závěrečném ceremoniálu za správné.

Přestože vítězové už byli vyhlášeni, festivalový program pokračuje ještě v sobotu 2. června. Na dálku k němu přispěje i Česká televize, která od 20:00 na ČT2 odvysílá záznam galavečera.

Dražba filmových klapek na 52. Zlín Film Festivalu
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Kromě příprav večera žil dnes Zlín také aukcí umělecky ztvárněných filmových klapek, která vynesla přes 1,3 milionu korun. Nejúspěšnějším autorem byl slovenský výtvarník žijící ve Zlíně Maroš Chury, jeho klapka se vydražila za 120 tisíc korun.  Výtěžek z dražby pomůže jako každý rok studentům filmařiny natočit jejich vysněné snímky. Originálními klapkami, jichž je celkem 111, přispěli například Iva Hüttnerová, Miloš Nesvadba nebo Boris Jirků.

Organizátoři se letos potýkali s o třetinu nižším rozpočtem než v předchozích letech. I přes omezené prostředky byl ale podle uměleckého ředitele 52. ročník vydařený. Projekce podle odhadů organizátorů navštívilo 103 tisíc lidí, což je pouze o několik tisíc méně než loni. A filmaři i návštěvníci se ve Zlíně sejdou opět za rok. „Připravujeme filmy z dalších zemí Evropy. Jaké se rozhodneme až v září podle kvality nabídky jednotlivých zemí,“ neví ještě Petr Koliha, z jaké země bude pocházet kinematografie, na niž se 53. ročník zaměří. Ten letošní byl věnován irské.