Konzum bez lásky. Divadlo v Dlouhé uvedlo Ibsenovu Hedu Gablerovou

Pražské Divadlo v Dlouhé uvedlo premiéru dramatu Heda Gablerová od Henrika Ibsena. Šokovaná dobová kritika hlavní postavu označila za nereálné monstrum, přesto se kus prosadil a patří k nejznámějším Ibsenovým hrám. Režisér Jan Nebeský už pro soubor v Dlouhé připravil dvě výrazné inscenace Ibsena, Divokou kachnu a Eyolfka.

Titulní roli ztvárnila Lucie Trmíková, v dalších rolích hrají Jan Vondráček, Miroslav Hanuš, Klára Sedláčková Oltová, Robert Mikluš, Jaroslava Pokorná a Marie Turková. Heda Gablerová je třetím Ibsenovým dramatem, které Nebeský v Dlouhé připravil. Stejně jako v Divoké kachně (2005) a Eyolfkovi (2013) vyšel z překladu Františka Fröhlicha a spolupracoval se scénografkou Janou Prekovou, která navrhla také kostýmy. Trmíková s Vondráčkem už potřetí vytvořili ústřední manželský pár.

Hra po vydání způsobila skandál

Podle dramaturga Štěpána Otčenáška režisér Nebeský s překladatelem Fröhlichem objevili Ibsena pro moderní české divadlo. „Ukázalo se, že není problém přenést ho do dnešní doby, že může hovořit o současných věcech a problémech. Nebeského inscenace působí na diváky jako divoké a modernistické, ale mně osobně jsou blízké v tom, že vše, co se v nich děje, vychází z Ibsena. Je to čtení hry moderníma očima,“ uvedl Otčenášek.

Divadlo v Dlouhé uvedlo Ibsenovu Hedu Gablerovou (zdroj: ČT24)

Heda Gablerová je patrně nejtemnější Ibsenova hra. Pro současníky byla do značné míry nepřijatelná, po vydání způsobila skandál, hlavní postavu kritici i diváci chápali jako nereálné monstrum. „Přesto se úspěšně začala hrát v Německu i jinde, dnes patří k jeho nejúspěšnějším hrám. Rozhodně v ní nenajdeme něco jako kladnou postavu, všechny v sobě mají cosi temného, negativního, něco tají,“ dodal Otčenášek.

Extrémní zážitek

Hra Heda Gablerová poprvé vyšla 16. prosince 1890. Podle Otčenáška se sice společenská situace značně změnila, ale prázdnotu konzumního života a hédonismus, které známe z naší současnosti, popsal už Ibsen: „Základní pocity prázdnoty a zbytečnosti, které s sebou přináší doba, jež jakoby nemá jasný smysl a všechno řeší jenom přes jídlo, módu, nakupování.“

Představitelka titulní role Lucie Trmíková má Ibsenovy hry ráda, ale Hedu Gablerovou považuje za extrémní zážitek. „Rita z Eyolfka a Heda jsou si hodně podobné v sobectví a uzavření se do sebe, ale v Hedě šel Ibsen ještě dál v ponoru do chladné lidské duše, která vůbec neví, co je láska. Hra představuje zvláštní sestup do pekla duše, kde není místo pro žádné světlo. Něco takového jsem nikdy nečetla ani nehrála“ uvažuje Trmíková.

„Ale doufám, že divák neodejde jenom s pocitem úzkosti a sevření, ale že se zároveň pobaví,“ dodává Trmíková. Do konce sezony bude mít hra pouze tři reprízy, a to 25. května, 13. června a 22. června.