Obrazy a "white baby" Dukea Ellingtona se draží v New Yorku

Majetek Dukea Ellingtona šel do dražby (zdroj: ČT24)

Pullitzerova cenu za hudbu nebo piano jazzmana Duka Ellingtona byly hlavními lákadly newyorské dražby. Unikátní kousky nabídl aukční dům Guernsey's. Řadu artefaktů ze života slavného muzikanta si veřejnost mohla prohlédnout vůbec poprvé.

Aukce v Guernsey's nabídla mimo jiné sadu obleků, notové zápisy, dopisy nebo slavné piano s přezdívkou „white baby“, u kterého Ellington složil hned několik kanonických jazzových skladeb. „Je tu skoro tři sta předmětů, které provázely jeho kariéru. Věci patřily jeho sestře Ruth, skoro půl století ležely v jejím bytě,“ říká prezident aukční síně Arlan Ettinger.

Sestra Ruth se o vzácnou pozůstalost starala až do své smrti roku 2004. Nyní se rodina rozhodla odhalit světu zázemí a skryté talenty slavného jazzmana. „Hodně lidí neví, že Duke velmi rád maloval. Hodně jeho maleb nepřežilo, ale pár jich v aukci máme, včetně skvělého portrétu jeho přítele a kolegy Billyho Strayhorna,“ upozorňuje Arlan Ettinger.

Odkaz Dukea Ellingtona (1899 až 1974) je úzce spjat s jazzem a swingem, on sám však raději říkal, že dělá prostě „americkou hudbu“. Podle hudebních expertů právě on definoval hudební směřování Spojených států amerických a položil základy třeba pro Franka Sinatru. Pianista, skladatel a dirigent nahrál klasické skladby, třeba Sophisticated Lady, Caravan nebo Prelude To A Kiss. Během kariéry získal 12 cen Grammy, tři z toho posmrtně.