Církevní objekty zvou na noc otevřených dveří

Praha – Vyzvánění zvonů ohlásí večer 1. června Noc kostelů. Zas trochu jiný způsob vnímání duchovního i uměleckého bohatství umožní více než 1 250 církevních objektů. Chrámy, kostely, kaple, sbory a modlitebny nechají návštěvníky nejen nahlédnout do svých mnohdy tajemných koutů, ale často připravily i doprovodný program.

Noc kostelů letos připadá na Den dětí, programy proto začnou už odpoledne. Tma pak zážitek prohlídky umocní. Akce má být znamením spolupráce křesťanských církví (zapojí se jich jedenáct) a především pozvánkou pro všechny lidi dobré vůle, věřící i nevěřící, aby  netradičním způsobem poznali výtvarné a architektonické poklady církevních objektů a přiblížili se křesťanské spiritualitě, přítomné v těchto prostorech.

Na noc otevřených dveří budou upozorňovat zvony, mimo jiné se rozezvučí i druhý nejstarší zvon v České republice ve věži kostela Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí v Praze. Znít budou také zvonkohry.

Zapojené objekty připravily pro návštěvníky doprovodný program prohlídek – koncerty, workshopy či divadelní představení. Zpřístupněny také budou některé veřejnosti běžně nepřístupné části kostelů. Podrobnosti o „své“ Noci kostelů najdou lidé v brožuře anebo na stránkách projektu. Novinkou v české metropoli jsou tematické trasy.

Podtitul šestého ročníku hlásá, že Noc kostelů se koná od Aše až po Košice. Po setmění budou moci lidé nahlédnout do církevních objektů nejen v Česku a na Slovensku, ale také v Rakousku, kde myšlenka této akce v roce 2005 vznikla, Německu či Nizozemí.

Vydáno pod