Doktor Živago - láska v ohni revoluce

Chcete poznat život, dobrá, objevíte, že pěkné věci mohou dělat lidem zle. Bůh trestá i dobré lidi. Ruská revoluce obrací staré pořádky vzhůru nohama, láska ovšem vzniká bez ohledu na režim. Doktor Živago (1965), výpravná adaptace stejnojmenného románu Borise Pasternaka, byl oceněn pěti Oscary. Velikáni filmu více než tříhodinový snímek Davida Leana připomenou ve dvou částech: dnes od 21:00 a od 22:25 na ČT2.

Rozsáhlá předloha ruského básníka a romanopisce Borise Pasternaka (1890-1960) obsahuje řadu autobiografických prvků. Autor ji dokončil v roce 1956, ale ve své vlasti ji nemohl uveřejnit. Rukopis se nejdřív dostal do Itálie a v roce 1958 byl s velkým úspěchem vydán v překladech do osmnácti jazyků. Téhož roku byla Pasternakovi udělena Nobelova cena za literaturu, ale spisovatel ji musel na nátlak sovětských úřadů odmítnout (cenu přijal až básníkův syn Jevgenij v roce 1989). Doktor Živago byl v Sovětském svazu vydán teprve v roce 1987.

Jako předlohu k filmu si Pasternakův román vybral David Lean (1908-1991), anglický režisér, který se do dějin kinematografie zapsal jako čelný představitel britského civilismu (Pouto nejsilnější), skvělý tlumočník děl Charlese Dickense (Velké naděje, Oliver Twist) a především jako tvůrce výpravných velkofilmů, v nichž na rozdíl od běžných monumentálních podívaných dokázal přesvědčivě skloubit výtvarnou krásu obrazu a epické vypravěčství s přesvědčivým vykreslením pocitů a motivací svých nejednoznačných hrdinů. Jak dokázal už na předchozích titulech Most přes řeku Kwai či Lawrence z Arábie a později už s menším úspěchem v Ryanově dceři a Cestě do Indie.

  • Doktor Živago / Julie Christeiová, Rod Steiger zdroj: ČT / Warner Bros.
  • Doktor Živago / Tom Courtenay, Julie Christieová zdroj: ČT / Warner Bros.

Lean, který byl proslulý bezmeznou trpělivostí s lidmi i s rozmary přírody a perfekcionistou do morku kostí, strávil přípravami a realizací snímku tři roky. Z pochopitelných důvodů se nedalo natáčet v autentickém prostředí. Film tak vznikal v rozsáhlých dekoracích předrevoluční Moskvy, postavených ve Španělsku, venkovské zimní exteriéry byly natočeny ve Finsku a některé záběry strastiplné pouti vlakem v Kanadě.

Filmový Doktor Živago měl v amerických kinech premiéru 22. prosince 1965 a příští rok při udělování cen akademie získal celkem pět Oscarů. Sošku si ale neodnesl režisér ani žádný z herců, ač obsazení bylo velkolepé: Omar Sharif, Julie Christieová, Geraldine Chaplinová, Rod Steiger, Alec Guinness, Tom Courtenay… Doktoru Živagovi unikla i cena pro nejlepší film, tím byl vyhlášen muzikál Za zvuků hudby.

Ukázka z filmu Doktor Živago (zdroj: ČT24)

K oscarovému úspěchu příběhu z doby, kdy „osobní život v Rusku zemřel, protože byl zabit dějinami“ výrazně přispěl scenárista Robert Bolt, který s Leanem spolupracoval už na Lawrenci z Arábie. Dějově i myšlenkově složitý Pasternakův román značně zjednodušil a zhutnil do podoby epického kostýmního dramatu. Rovněž v souladu s hollywoodskými požadavky poněkud otupil jeho tragické vyznění.

Láska uchvácená ohněm revoluce, hlásal dobový slogan. Tehdejší kritika Leanovi vytýkala právě zjednodušené, příliš idealizované zobrazení bolševické revoluce a násilné zapojení milostného příběhu do bouřlivých historických událostí.

Přesto podobně jako Pasternakův román i Leanův film zaznamenal úspěch po celém světě. V několika zemích, mezi něž patřilo i tehdejší Československo, ale uváděn nebyl. Stejné embargo postihlo i Most přes řeku Kwai, ale v případě obou snímků k nám pronikla filmová hudba - pro Doktora Živaga ji složil Maurice Jarre.

  • Doktor Živago / Julie Christieová, Omar Sharif zdroj: ČT / Warner Bros.
  • Doktor Živago / Omar Sharif, Geraldine Chaplinová zdroj: ČT / Warner Bros.

Filmového zpracování se Doktor Živago dočkal ještě jednou – v roce 2002 Ve verzi italského režiséra Giacoma Campiottiho. Titulního hrdinu, lékaře s duší básníka, který se nezajímá o politiku, přesto se nemůže vyhnout tomu, aby se ona zajímala o něj, ztvárnil Hans Matheson. Jeho ženu hrála Alexandra Marie Laraová, osudovou lásku Keira Knightleyová.

DOCTOR ZHIVAGO. USA, 1965. Režie: David Lean. Scénář: Robert Bolt. Kamera: Freddie Young. Hudba: Maurice Jarre. Hrají: Omar Sharif, Julie Christieová, Geraldine Chaplinová, Rod Steiger, Alec Guinness, Tom Courtenay, Ralph Richardson, Rita Tushinghamová, Klaus Kinski, Geoffrey Keen.